Stvoren čip koji će direktno ići u mozak: Liječiće depresiju, povećavaće inteligenciju

  • 20.07.2020.22:18

Misteriozna startap kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu Elona Maska, razvija čip koji će omogućiti čovjeku da direktno “strimuje” muziku u mozak, tvrdi američki milijarder.

Musk, koji predvodi svemirski program SpaceX i kompaniju Tesla, objavio je da će nove informacije otkriti za mjesec dana, iako je nedavno počeo da objavljuje detalje ovog projekta putem društvene mreže Twitter.

Musk je potvrdio da će tehnologija kompanije Neuralink omogućiti ljudima da “slušaju muziku direktno iz tih čipova”. On je istakao da bi ovaj pronalazak trebalo da “pomogne ljudima da kontrolišu nivo hormona u korist osobe i poveća sposobnosti čovjeka, kognitivne sposobnosti, ali i utiče na spuštanje ankcioznosti itd”.

Ranije u toku mjeseca, Musk je istakao da će čip moći da liječi depresiju i bolesti zavisnosti tako što bi “tretirao” dijelove mozga koji izazivaju te posledice.

Kompanija Neuralink osnovana je 2016. godine, a do sada je održala jednu javnu prezentaciju o tome kako bi tehnologija koju razvijaju trebalo da funkcioniše, navodi “Independent”. Musk je 2019. godine kazao da taj startap radi na uređaju koji bi mogao da ostvari direktnu vezu između kompjutera i čipa koji bi bio ubačen u mozak čovjeka.

Tehnoglobija bi mogla da bude korišćena da pomogne ljudima koji pate od bolesti mozga kao što je Parkinsonova bolest, ali kako kaže Musk, glavni cilj Neuralinka jeste da omogući ljudima da može da se takmiči sa vještačkom inteligencijom, piše "Independent".

Pročitajte još:

Kamion naletio na dječaka, čeka se helikopter za VMA

Narkobos ima svoju vojsku, pogledajte čime raspolaže

Porodila se trudnica zaražena korona virusom, beba preminula

Utopio se haški optuženik Zdravko Mucić, komandant logora Čelebić

Zapalio djevojku zbog ljubomore, a to mu nije prvi slučaj

Tagovi: