ATV

Не заборавите

Урадите ово на свом Гугл налогу прије 1. децембра да не бисте остали без њега

  • Извор: Б92
  • 27.11.2023. 16:09

Гугл ће у децембру избрисати милионе налога за Џимјела (Gmail), Драјва (Drive) и Фото сервиса (Photo service), као дио безбједносне мјере заштите корисника.

Иницијатива има за циљ да ријеши проблем рањивости неактивних налога, који се можда ослањају на застарјеле или поново коришћене лозинке и немају двофакторску аутентификацију.

Из компаније Гугл истичу да су ови занемарени налози подложни компромитвању и злонамјерним нападима, што доводи до потенцијалних ризика као што је крађа идентитета, или постаје канал за проток злонамјерног садржаја попут спам поште.

Процес брисања ће се фокусирати на Гугл налоге који су неактивни двије године, укључујући податке у оквиру Гугл Воркспејс – Докс (Workspace - Docs), Драјв (Drive), Мит (Meet), Календар (Calendar) и Гугл Фотос (Google Photos). Важно је напоменути да се ове смјернице примјењују искључиво на личне корисничке Гугл налоге, а не на налоге компанија, школа и других ентитета.

Постепено брисање у фазама ће почети прво са налозима који су креирани, али никада након тога више нису коришћени. Гугл планира да више пута обавијести власнике налога преко њихових регистрованих адреса е-поште, како би понудио довољно упозорења прије брисања.

Како да сачувате свој налог?

Да би налог остао активан и избјегао брисање, корисницима се савјетује да се на њега пријаве најмање једном у двије године. Активности које се сматрају коришћењем налога обухватају: читање или слање е-поште, коришћење Гугл Драјва, гледање Јутјуб видео снимака, преузимање апликација из Гугл плеј продавнице, обављање Гугл претрага и коришћење функције "Сајн ин вит Гугл" (Sign in with Google) за екстерне апликације или услуге.

Поред тога, постојеће претплате које су повезане са Гугл налогом, доприносе одржавању активног статуса налога.

Овај проактивни приступ подстиче власнике налога да редовно користе своје Гугл услуге, појачавајући безбједност налога и одвраћајући потенцијалне злонамјерне нападе усљед дуже неактивности.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: