Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije

Vlade Srpske i Srbije sarađuju u oblasti digitalne transformacije

 • 09.01.2020.19:25

Otvaramo naša vrata Vladi Republike Srpske, i očekujemo razmjenu znanja i iskustva u oblasti elektronske uprave - poručio je Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i E-upravu Srbije nakon što je sa Srđanom Rajčevićem, ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, potpisao Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije. Cilj Vlade Srbije je da programom "Srbija digitalizuje" svoja iskustva i znanja podijeli sa zemljama u regionu, ali i šire.

"Ovaj program je istovremeno i instrument spoljne politike. Zato mi je veoma drago da je praktično prvi potpisnik i pristupnik ovom programu je Republika Srpska, danas, na dan kada obilježavamo Dan Republike Srpske", izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije

Srbija već ima iskustva sa elektronskom upravom, kroz projekte e-beba, e-katastar i e-upis. Nadam se da će Srpska ove godine napraviti snažan iskorak u razvoju elektronske uprave, u saradnji sa našim prijateljima iz Srbije - optimističan je ministar Rajčević.

"Ovaj sporazum zapravo obuhvata nekoliko oblasti digitalne transformacije, između ostalog informacionu bezbjednost, saradnju u domenu elektronske uprave, elektronskih servisa itd. Ovaj sporazum zapravo predstavlja sinhronizaciju napora dvije vlade, odnosno dvije države, Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti digitalne transformacije", ističe Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Potpisivanju ugovora u Banjaluci su prisustvovali predsjednici dvije vlade, Radovan Višković i Ana Brnabić. Potpisani Sporazum je detaljnije razrađen Memorandum o naučnotehnološkoj saradnji, koji su vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine na zajedničkoj sjednici u Beogradu.

 

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.