Popularna platforma

Youtube gasi funkciju Stories

 • Izvor: Agencije
 • 26.05.2023. 11:35

Videoservis YouTube se "rješava" Storiesa, funkcije za privremene postove koja uskoro postaje nedostupna korisnicima.

Korisnici YouTubea, koji su "prihvatili" format Storiesa i koristili ga, uskoro će ostati bez ove mogućnosti.

Popularni videoservis će od 26. juna početi "gasiti" ovu funkciju, a postojeći postovi će nestati nakon sedam dana.

Stories format se pojavio 2017. godine pod imenom Reels te je bio dostupan korisnicima koji imaju više od 10.000 pretplatnika.

Slično kao i s Instagramom, koji je preuzeo koncept Stories od Snapchata, YouTube Stories sadržaj je nestajao nakon određenog vremenskog perioda.

Kreatori su mogli koristiti Stories za objavljivanje novosti ili sadržaja "iza scene" kako bi promovisali svoj kanal. Međutim, čini se da Stories ipak nije dovoljno dobro prihvaćen, pristup je bio ograničen, mali broj kreatora ga je redovno koristio, a funkciju čak ni YouTube nije dovoljno promovisao.

Umjesto korištenja Storiesa, YouTube želi da kreatori objavljuju sadržaj na druge "površine" na platformi, Community Posts i Shorts.


Pronađena bivša pjevačica E.T.-ja

Pronađena bivša pjevačica E.T.-ja

Kompanija je nedavno proširila pristup za Community Posts, koji predstavlja funkciju objavljivanja novosti baziranu na tekstu, a dodala je i mogućnost isteka postova nakon određenog vremenskog perioda.

Kreatori mogu dijeliti ankete, kvizove, fotografije i klipove kao Community postove, a pojaviće se u tabu na kanalima.

YouTube radi na usmjeravanju popularnosti kratke forme videa, a to je Shorts koji je konkurent TikToku.

Cilj je uvjeriti tradicionalne kreatora drugog formata da počnu stvarati i kraći sadržaj. U februaru je YouTube počeo dijeliti prihode od Shorts klipova s kreatorima u skladu s rekonstruisanim planom monetizacije.

Iako su mnoge platforme usvojile story format koji je prvobitno popularizirao Snapchat, YouTube nije prvi koji "gasi" svoju verziju.

Twitterov Fleets je nestao za manje od godinu dana.

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Najnovije informacije, planovi, sve aktuelne, ali i neobične priče i ljudske sudbine. Slikom i rječju, s kraja na kraj Srpske, svaki ponedjeljak u 18:20 donosimo neke nove teme.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:35 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.