Mozilla

Zahvaljujući Firefoxu više neće moći da vas prate

  • Izvor: B92
  • 30.06.2022.17:32

Zahvaljujući novoj funkciji, Facebook i drugi sajtovi više neće moći da vas prate od sajta do sajta.

Najnovije izdanje Mozilla Firefox pregledača ima novu funkciju, koja sprečava sajtove kao što je Facebook da vas prate preko web lokacija.

Funkcija nosi naziv "Query Parameter Stripping" i automatski uklanja nizove karaktera dodatih na kraj URL-a koji omogućavaju Facebooku, Hubspotu, Olyticsu i drugim kompanijama da prate vaše klikove i prikazuju vam ciljane oglase, prenosi "B92".

Vjerovatno ste primijetili ove upite kada kliknete na link koja dolazi sa Facebooka na primjer. Ta gomila znakova iza znaka pitanja u linku je parametar upita koji može kompaniji da kaže da ste kliknuli na link, pomažući im da vas profilišu za ciljane oglase i reklame.

Ukoliko u najnovijoj verziji Firefxa omogućite Stripping funkciju, ona će ukloniti te znakove pre učitavanja URL-a. Radi preko liste za blokiranje i pokriva Olytics, Drip, Vero, HubSpot, Marketo i Facebook.

Da biste omogućili ovu funkciju, jednostavno izaberite "Strict" za "Enhanced Tracking Protection" u Privacy & Security podešavanjima.

To neće raditi u Private Mode režimu, ali možete i tu da ga uključite tako što ćete unijeti "about:config" u polje za adrese i postaviti opciju "privacy.query_stripping.enabled.pbmode" na 'true'.

Tagovi: