"Brankovo kolo"

Dirigentu Jovanu Travici "Velika povelja Brankovog kola"

  • Извор: СРНА
  • 17.07.2023. 09:37

"Velika povelja Brankovog kola" za ovu godinu pripala je dirigentu Jovanu Travici za dugogodišnji uzvišeni oblik saradnje sa organizacijom kulture "Brankovo kolo".

Iz "Brankovog kola" je saopšteno da se ovo prestižno priznanje dodjeljuje umjetnicima za nadahnuti doprinos ljepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića.

U obrazloženju žirija navodi se da dirigent i profesor Travica na čelu hora i ansambla čuvene Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu predstavlja nesvakidašnje vrijednog i nadahnutog saradnika "Brankovog kola", koji i u Srbiji, i u inostranstvu postiže zapažene rezultate.

Zlato i srebro za Kamerni hor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

Zlato i srebro za Kamerni hor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

U saopštenju se navodi da je, pokazujući veliku pažnju i ljubav prema srpskoj horskoj tradiciji i muzici, ali i prema duhovnoj baštini regiona, Evrope i svijeta, sa posebnim zanosom i profesionalizmom, Travica uvijek posvećeno i odgovorno pristupao pripremi i izvedbi, između ostalog, i himne "Brankovo kolo" iz antologijskog Radičevićevog "Đačkog rastanka", kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova i Jovana Pačua.

"Velika povelja Brankovoga kola" Jovanu Travici biće uručena na Svečanom otvaranju 52. Brankovog kola 8. septembra, koje će trajati do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Žiri za dodjelu nagrade radio je u sastavu Nenad Grujičić (predsjednik), Vesna Čipčić i Milan Pletel.

Održana komemoracija Koljeviću: Srđan bio nenametljiv i skroman umjetnik

Održana komemoracija Koljeviću: Srđan bio nenametljiv i skroman umjetnik

Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, LJiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vitomir Vico Dardić, Matija Bećković, Svetlana Bojković i Mira Banjac.

Brankovo kolo je značajna institucija kulture koja brojnim programima i sadržajima njeguje uspomenu na velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина