Koncert na otvorenom

Fantazija Beogradske filharmonije na Ušću

  • Извор: СРНА
  • 03.07.2023. 08:34

Beogradska filharmonija priredila je na Ušću nezaboravni spektakl zajedno sa dirigentom Gabrijelom Felcom na velikom koncertu na otvorenom kome je prisustvovalo 20.000 ljudi.

Prvi put na našim prostorima uživo je sinoć izvedena "Dizni fantazija" koja je krunisala ceremoniju proslave 100 godina orkestra.

"Koncert je zaista poseban zato što zajedno slavimo 100 godina velike Beogradske filharmonije. Ona je mnogo više od orkestra, ona je vaš ponos i stogodišnji prijatelj. Ova filharmonija dovodi svijet u Beograd i stavlja Beograd u centar sveta", rekao je na početku koncerta Felc.

Koncertu su prisustvovale sve generacije koje su uživale uz čuvene numere klasične muzike koje je orkestar izvodio ispod velikog ekrana, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Dva novootkrivena Rembranta na aukciji kuće

Dva novootkrivena Rembranta na aukciji kuće "Kristi", cijena – milioni dolara

"Dizni fantazija" je kompilacija originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine "Fantazija" i filma "Fantazija 2000", zvanično nikada prikazanog u regionu.

Koncert su otvorili zvuci Pete simfonije Ludviga van Betovena, a slijedili su dijelovi iz originalnog Diznijevog filma uz "Pastoralnu simfoniju" istog kompozitora, dio iz "Krcka Oraščića" Petra Iljiča Čajkovskog i "Mjesečina" Kloda Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne "Fantazije" 1940. godine.

Potom je filharmonija odsvirala "Žar pticu" Igora Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz "Fantazije 2000", zatim antologijski balet nojeva i nilskih konjića iz "Plesa časovnika" Amilkarea Ponkijelija, a potom "Čarobnjakovog učenika" Pola Dika uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle koji je inspirisao nastanak ovog dugometražnog remek djela.

Dodijeljena

Dodijeljena "Velika nagrada Ivo Andrić“

Koncert se u veliko finale uveli prizori iz nove verzije fantazije uz kompozicije "Sjaj i raskoš" Edvarda Elgara, "Rimske pinije" Otorina Respigija, kao i "Karneval životinja" Kloda Sen-Sansa.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.