76. izdanje

Festival u Kanu od 16. do 27. maja, za Zlatnu palmu bori se 19 filmova

  • Извор: СРНА
  • 13.04.2023. 21:19

Filmski festival u Kanu biće održan od 16. do 27. maja, a među rediteljima koji će se boriti za Zlatnu palmu su Ves Anderson, Ken Louč, Tod Hejns i Vim Venders, ali će crvenim tepihom prošetati i holivudske zvijezde.

Direktor festivala Tijeri Fremo i predsjednik Iris Nobloh danas su na konferenciji za novinare najavili 76. izdanje filmskog festivala.

Za Zlatnu palmu boriće se 19 filmova, od kojih su šest režirale žene. Do sada su samo dvije žene reditelji dobile ovu prestižnu nagradu.

"Ovo je takmičenje na kome će se prvi put boriti mladi filmski stvaraoci sa veteranima čija imena i radove dobro poznajemo", rekao je Fremo.

Louč se vraća na festival filmom "Stari hrast" o sirijskim izbjeglicama koji dolaze u nekadašnje rudarsko selo u Britaniji, dok će se Anderson predstaviti filmom "Asteroid siti".

Drugi reditelji koji se nadmeću su američki stvaralac Tod Hejns sa filmom "Maj decembar" u kome glavne uloge igraju Natali Portman i Džulijen Mor, zatim Italijan Nani Moreti sa filmom "Sunce budućnosti", njemački reditelj Vim Venders sa "Savrešnim danima" i japanski stvaralac Hirokazu Koreda sa ostvarenjem "Monstrum".

Održan humanitarni bazar: Za liječenje Darije Karanović prikupljeno 2.500 KM

Održan humanitarni bazar: Za liječenje Darije Karanović prikupljeno 2.500 KM

Što se tiče žena reditelja tu su Francuskinja Katerin Breila sa filmom "Prošlog ljeta", austrijska rediteljka Džesika Hausner sa filmom "Klub zero" i Tunišanka Kauter Ben Hanja sa filmom "Četiri ćerke".

Organizatori su već najavili da će festival otvoriti biografska drama "Žan du Bari" sa Džonijem Depom.

Van konkurencije je i film veterana Martina Skorsezea "Ubice cvjetnog mjeseca", o ubistvima Indijanaca Osejdža. Smješten u Oklahomi dvadesetih godina prošlog vijeka, u filmu igraju Leonardo Di Kaprio, Robert De Niro i Džesi Plemons.

Avanturista Indijana Džons vratiće se na festival 15 godina nakon svog posljednjeg nastupa u Kanu. Harison Ford ponavlja naslovnu ulogu u filmu "Indijana Džons i brojčanik sudbine", koji će svjetsku premijeru imati u Francuskoj.

Aca Lukas najavio premijeru

Aca Lukas najavio premijeru "Kafane na Balkanu" za svoj rođendan

Fremo je rekao da će ovogodišnje izdanje festivala odati posebnu počasti karijeri Harisona Forda.

Španski reditelj Pedro Almodovar predstaviće kratki vestern "Čudan način života", dok će reditelj "12 godina ropstva" Stiv Mekvin premijerno prikazati dokumentarni film "Okupirani grad" o Amsterdamu pod nacističkom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata.

Na ovogodišnjem takmičenju žirijem će predsjedavati švedski reditelj Ruben Ostlund, čiji je film "Trougao tuge" osvojio Zlatnu palmu prošle godine.

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм