U organizaciji Predstavništva Republike Srpske

Film "Neki novi Brodvej" prikazan u Beču

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2022. 22:53

Film "Neki novi Brodvej" reditelja Denisa Bojića večeras je premijerno prikazan u Beču u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Radnja filma prati šest mladih osoba sa Daunovim sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Evrope, istovremeno rušeći predrasude o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom.

Premijernoj projekciji u Beču prisustvovala je ekipa filma predvođena režiserom Bojićem i direktorom Daun sindrom centra Banjaluka Zoranom Jelićem.

Bojić je rekao da ovo nije film samo o osobama sa Daunovim sindromom, već i film koji na neki način govori o svima koji su iz raznih razloga skrajnuti na društvene margine i čiji potencijali se često ne primjećuju.

On je dodao da kreiranjem pozorišne predstave grupa mladih ljudi s Daunovim sindromom pokazuje da niko zbog osobina dobijenih rođenjem ne zaslužuje da bude na društvenoj margini.

Jelić je naveo da ovaj film prikazuje šta osobe sa Daunovim sindromom mogu da urade i kako se može poboljšati kvalitet života za njih i njihove porodice, saopšteno je iz Predstavništva.

Ovaj dugometražni dokumentarni film nastao je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Daun sindrom centra iz Banjaluke i prvi je dugometražni film iz BiH koji se bavi problemom socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom starijim od 18 godina.

Do sada je prikazan na nekoliko regionalnih i evropskih filmskih festivala gdje je naišao na odličan prijem publike i stručne javnosti o čemu svjedoče i nagrade koje je osvojio, a među kojima je i nagrada UNICEF-a za doprinos pravima djece i osoba sa invaliditetom u medijima.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм