Добитник НИН-ове награде

Грабовац за АТВ: Још увијек сумирам утиске, до задњег тренутка нисам очекивао награду

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2024. 10:46

Добитник НИН-ове награде критике за најбољи роман године објављен у 2023. години на српском језику је Стево Грабовац за роман Послије забаве.

"Још увијек покушавам да слегнем утиске тако да не могу још тачно да кажем како се осјећам, још увијек сам стално у покрету", рекао је за АТВ Јутро Стево Грабовац.

Ово је други пут да је његов роман номинован.

"Други пут је ушао у ужи избор, с тим да сам овај пут побиједио. Човјек кад пише не пише са неком намјером да добије некакву награду или нешто, међутим како се кругови око избора почињу сужавати, почиње да расте атмосфера", рекао је Грабовац.

Бањалучанин Стево Грабовац добитник 70. НИН-ове награде

Бањалучанин Стево Грабовац добитник 70. НИН-ове награде

Како каже, до задњег тренутка није очекивао да ће његов роман добити награду.

"Када су ме позвали из НИН-овог жирија, стварно сам био изненађен", рекао је Грабовац.

Он је истакао да је НИН-ова награда има велику традицију и представља једну од најзначајнијих регионалних књижевних награда.

"Окосница мог романа заправо је један несрећни злочин који се десио у љето 1992. године. То није ратни ратни роман. Сам фокус приче је стављен на причање и само писање те приче, само писање те приче о једном злочину који се десио", рекао је Грабовац,

Он је истакао да пише сведеним минималистичким стилом.

"Мој роман је заправо приповиједање, низ прича и заједничких историја, пријатељстава прије и послије рата, роман о породици, тако да има доста нивоа који се врте око централне приче коју сам фокусирао на главну тему", рекао је Грабовац.

Он је напоменуо да се роман Послије забаве може наћи у свим књижарама и доступан је свима.

Стево Грабовац објавио је збирку пјесама Станица непостојећих возова 2007. године, а његов први роман Мулат албино комарац појавио се 2019. године. 

НИН-ова награда критике за роман године додјељује се од 1954. године.

Пратите нас и путем Вибера