V.d. direktora

Grbić: Narodno pozorište Srpske u selekciji ovogodišnjeg Sterijinog festivala

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2023. 14:56

Narodno pozorište Republike Srpske zvanično je uvršteno u selekciju ovogodišnjeg Sterijinog festivala u okviru takmičarskog dijela, što je izuzetna čast i potvrda kvaliteta, a poruku povodom Svjetskog dana pozorišta večeras će uputiti pred bijeljinskom publikom, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ovog teatra Dijana Grbić.

"Upravo danas smo saznali da je Narodno pozorište Republike Srpske zvanično uvršteno u selekciju ovogodišnjeg Sterijinog festivala. Ovakva vijest na današnji dan je još značajnija", istakla je Grbićeva.

Ona je rekla da Narodno pozorište Republike Srpske večeras pred bijeljinskom publikom na "Danima komedije" igra afirmisan i veoma uspješan komad "Hrkači".

"Poruku koju već tradicionalno povodom Svjetskog dana pozorišta čitamo sa naše scene, večeras ćemo čitati pred bijeljinskom publikom. Večeras nacionalno pozorište živi na daskama u Bijeljini", naglasila je Grbićeva.

Ona je rekla da je svaka publika dragocjena i ocijenila da se ljudi sve više vraćaju jedni drugima, u čemu je značajna uloga pozorišta.

"Tu je pozorište, kao umjetnost koja i ne može da živi bez krajnjeg kontakta sa publikom, veoma značajno", navela je Grbićeva.

Ona je dodala da je pozorište uvijek imalo značajnu ulogu u društvu, ali se u skorije vrijeme na neki način bori za svoju poziciju, jasniju sliku, možda usljed svih okolnosti koje su zadesile kompletno društvo, ali i ekonomskih neprilika, ratova.

Publika se vraća pozorištu

Grbićeva je izrazila zadovoljstvo što je primjetno da se publika vraća pozorištu, željna direktnog kontakta sa umjetnicima, koji progovaraju o određenim pitanjima i problemima, bave se njima - ne tako da budu instrument za određene političke probleme, već jednostavno nudeći neke odgovore ili rasterećenje.

"Mi kao pozorišna nacionalna kuća ne okrećemo se samo banjalučkoj publici, koja je uvijek bila veoma naklonjena pozorištu kao umjetnosti više ili manje, već radimo za pozorište naše Republike, ali i šire ", rekla je Grbićeva.

Međunarodni pozorišni institut inicirao je 1961. godine Svjetski dan pozorišta koji se obilježava od 1962. godine. Svake godine centri Međunarodnog pozorišnog instituta i međunarodna pozorišna zajednica obilježavaju ga 27. marta. Datum je uzet prema otvaranju sezone "Pozorišta nacija" u Parizu 1962. godine.

Svjetski dan pozorišta obilježava se različitim nacionalnim i međunarodnim pozorišnim manifestacijama. Jedna od najvažnijih je međunarodna poruka kojom, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, ličnost svjetskog značaja iznosi svoja razmišljanja o temi pozorišta i kulture mira.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine.

Ove godine ta čast pripala je egipatskoj glumici Samihi Ajub, koja je u svojoj poruci istakla da je misija dramaturga, čuvara vatre prosvjetiteljstva, još od pojavljivanja prvog glumca na prvoj bini, da budu u prvim redovima suprotstavljanja svemu što je ružno, krvavo i neljudsko.

"Mi se borimo protiv toga svime što je lijepo, čisto i ljudsko. Mi, i niko drugi, imamo mogućnost da širimo život. Hajde da ga širimo zajedno zarad jednog svijeta i jednog čovječanstva", naglasila je Ajubova u ovogodišnjoj poruci povodom Svjetskog dana pozorišta. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.