Približava se novi Sabor trubača

Guča u brojkama: Najzanimljiviji podaci o najvećoj trubačkoj fešti na svijetu

  • Извор: РТС
  • 28.07.2023. 04:00

Guča festival održaće se ove godine od 9. do 13. avgusta u organizaciji Opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skajmjuzika.

Festival je podijeljen na Predsaborske dane, kada će nastupati Aco Pejović (09. avgust) i Aleksandra Prijović (10. avgust) i 62. Dragačevski sabor trubača, koji će se održati od 11. do 13. avgusta.

Najpoznatija trubačka smotra na svijetu, Dragačevski sabor trubača, više od šest decenija održava se u kolijevci srpske trube – Guči, a ovo su neki od podataka koje sigurno niste znali. Dragačevski sabor trubača nastao je davne 1961. godine (16. oktobra), a za titulu najboljeg borila su se četiri orkestra iz sela u okolini Dragačeva. Ove godine Sabor slavi svoje 62. izdanje, a za prestižne nagrade u seniorskoj kategoriji takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Pravila nalažu da plasman na finalno takmičenje mogu ostvariti pobjednički orkestri iz pet predtakmičarskih centara: Kovačice, Boljevca, Zlatibora, Kotraže i Surdulice.

Trubački orkestri nastupaju izvodeći dvije numere svojstvene stilskom izražavanju u svom kraju. Muziciranje je prefinjeno i savršeno, jer ponijeti titulu prve trube u Guči, san je svakog trubača.

Saborska himna Sa Ovčara i Kablara, čije izvođenje slijedi nakon usklika Oglasi se, oglasi, prva trubo Dragačeva!, označava zvaničan početak Sabora, a njena istorija duga je više od 130 godina. Nastala je tokom oslobodilačkih ratova protiv Turaka, a njeno izvođenje od strane više od 200 trubača poseban je doživljaj.

Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo, koja je neizostavni dio ove manifestacije decenijama unazad.

Tokom trajanja Sabora, Guča postaje svjetski centar trube i najveća trubačka svetkovina na svijetu. Zbog posebne energije koju nosi, a koja se ogleda u neponovljivoj atmosferi, izobilju muzike, zabave, ića i pića, ova varošica iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih turista, ali i stranih gostiju iz svih krajeva svijeta.

Ipak, rekord je postavljen 2010. godine, kada je Guču posjetilo više od 700 hiljada gostiju, a Sabor je trajao čak 10 dana!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.