Irski reditelj

"Kad god sretnem Srbe na filmskim festivalima silno se ismijem"

  • 12.03.2019. 09:49

Irski reditelj Leni Abrahamson, koji je privukao pažnju šire publike ostvarenjem "Soba" nominovanim 2016. za Oskar za najbolji film, gost je Beogradskog irskog festivala u okviru koga će večeras biti prikazan njegov novi film "Mali stranac".

"Znam za velike srpske filmske autore, ali malo poznajem savremenu srpsku kinematografiju i volio bih da saznam čije filmove treba da pogledam. Imam utisak da je umietnička scena u Srbiji vrlo vibrantna, samo kada pogledamo ovu zgradu Kinoteke, pa toliko pozorišta, bioskopa. Dobro je vidieti da je umietnost u ovom gradu vrlo važna. Beograd odiše sviežom energijom", rekao je Abrahamson u intervjuu za Tanjug. 

Poredeći Srbiju i Irsku, zapaža zajedničku crtu u vrlo komplikovanoj istoriji, ali i u sličnom smislu za humor. 

"Kad god sretnem Srbe na filmskim festivalima silno se ismijem. To je taj mračan smisao za humor koji ja mnogo volim", rekao je Abrahamson. 

Nakon ostvarenja "Adam i Pol" (2004), "Garaža" (2007), "Šta je Ričard uradio" (2012) i "Frenk" (2014), Abrahamson je snimio "Sobu", a Bri Larson je osvojila Oskara za glavnu ulogu u filmu, kao i nagrade "Zlatni globus" i BAFTA. 

"Nominacija za Oskara je doprinijela da sada mogu da podignem slušalicu i pozovem studio i razgovaram sa glumcima, a da ne moram da objašnjavam ko sam. Lakše je doći do sredstava za film. To je glavna razlika. Ja i dalje živim u Dablinu, u istoj kući i dovoljno sam star da ne poludim i umislim da sam neki super reditelj. Svakako da olakšava dalji rad", rekao je reditelj. 

Priznaje da je odbio ponude da radi visokobudžetne filmove i da uopšte i razgovara o tome. 

"Možda će se to u nekom trenutku promijeniti. Možda me neki projekat privuče. Ali da bih napravili dobar blokbaster, morate da volite takvu vrstu filma, ali to nije moja vrsta filma i zato mislim da ne bih dobro uradio posao", rekao je Abrahamson. 

Kaže da ga nekoj priči uvijek privuče želja da bolje razumije lik. 

"Uvijek je to nekli lik koji je za mene misterija, neko koga želim više da istražim, kao što je Frenk, vrlo čudan junak koga poželite da razumijete, ili u filmu "Mali stranac" centralni lik je takođe neko koga želite bolje da razumijete", objasnio je on. 

U građenju likova i priča pomaže mu filozofija koju je studirao. 

"Filozofija pruža nov način razmišljanja o svijetu, a snimanje dobrog filma je zapravo uzimanje obične situacije i običnih ljudi i pružanje prilike gledaocima da ih vide na nov način. Zato su filozofija i film dobro povezani", istakao je Abrahamson. 

On za BBC trenutno radi seriju baziranu na romanu "Normal people" (Normalni ljudi) Sali Runi, savremenoj ljubavnoj priči koja se dešava u Irskoj, kao i na filmu o bokseru Emilu Grifitu, koji je bio biseksualac, čija se radnja dešava šezdesetih godina u SAD. Na pitanje ko su normalni ljudi, uz osmjeh kaže: "Nema normalnih ljudi. Pogledajte svijet oko nas. Ima mnogo ludih ljudi. Ja sam normalna osoba".

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.