Banjaluka

Počela prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2023. 14:12

Predavanjem producenta i asistenta na katedri za produkciju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Đorđa Vranješa počela je danas prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj, koja je okupila 22 polaznika zainteresovana za filmsku umjetnost.

Producent Đorđe Vranješ rekao je da je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima koji su zainteresovani za filmsku umjetnost, a da je Ljetna škola filma odlična ideja koja je zastupljena u regionu i sada se po prvi put u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Studija glume „Jazavac“ i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci realizuje u Republici Srpskoj.

Polaznici će, prema njegovim riječima, dobiti priliku da vide šta ih očekuje ukoliko u budućnosti odluče da se profesionalno bave produkcijom, kamerom, dramaturgijom, režijom, scenografijom i kostimografijom.

„Polaznici će proći kroz sve faze u stvaranju filma. Podijelili smo ih u tri grupe, a zadatak im je da tokom trajanja škole snime tri kratka filma u obliku jednog omnibusa čija će premijera biti 27.8.2023. godine u Gradskom pozorištu Jazavac. Definisali smo temu i ideju omnibusa i u nastavku će da rade sa Nikolom Pejakovićem i Aleksandrom Vasiljevićem na razradi ideje i pisanju scenarija, kako bi naredne sedmice snimali filmove“, rekao je Vranješ koji je mlade polaznike uputio u sve aspekte produkcije.

Izražavajući oduševljenje Ljetnom školom filma, Ana Mitraković, koja Studio glume „Jazavac“ pohađa već deset godina, rekla je da su njena očekivanja velika, s obzirom na program radionica i ozbiljnost predavača.

 „U toku škole imaćemo časove produkcije, scenarija, kostimografije, scenografije, kamere i režije, tako da ćemo, pored glumačkog posla, moći da saznamo kako je to producentima, snimateljima, scenografima, kostimografima...,odnosno ljudima koji nas ne upute u svoj posao, a urade sve za nas“, rekla je Ana Mitraković.

 Arian Sarajlić, polaznik Studija glume „Jazavac“,  čiji je plan da upiše Akademiju umjetnosti u Banjaluci, rekao je da je oduševljen što rade sa vrhunskim profesionalcima i da je zbog toga uvjeren da će entuzijazam polaznika i zajednički rad pod mentorstvom profesionalaca dati očekivani rezultat. 

Osim Vranješa, predavači na Ljetnoj školi filma su profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci  Dragana Purković Macan, profesor na predmetu scenografija i kostimografija, Draško Gajić, profesor na predmetu kamera, Zoran Pilipović, asistent na predmetu kamera, kao i najstručniji kadrovi na predmetu zvuk i montaža, Igor Suzić i Aleksandar Jurić. 

Scenarista Nikola Kolja Pejaković sa mladima će raditi na pisanju scenarija, a mladi reditelj Vladimir Tagić jedini je gost iz Beograda kao predavač na predmetu režija. Asistenti mentorima su producent Đorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević i režiser Stefan Tomić. 

Prvu ljetnu školu filma organizuje Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Studiom glume „Jazavac“ i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина