Чувари формуле

Нови филм Драгана Бјелогрлића осваја и Америку

  • Извор: Нова.рс
  • 17.01.2024. 02:00

Филм "Чувари формуле" Драгана Бјелогрлића приказан је протекле недјеље са великим успјехом и на Међународном филмском фестивалу у Палм Спрингсу у Калифорнији, САД, који је одржан од 4. до 14. јануара, а ново остварење Драгана Бјелогрлића публика је могла да види као дио главног програма ове манифестације.

Остварење "Чувари формуле“ побрало је велике симпатије публике, али и одличне коментаре критичара, због чега је филм уврштен међу десет најбољих наслова на фестивалу.

Многобројна фестивалска публика моћи ће да га погледа и на додатној пројекцији.

Престижна награда америчког магазина "Варајети“, која је стигла прошлог љета на једном од највећих европских фестивалу у Локарну отворила је "Чуварима“ врата за тржиште Америке, а успјех у Калифорнији ће му, можда, омогућити да уђе у редовну биоскопску дистрибуцију у САД или да га купи нека стриминг платформе.


Познати регионални метеоролог најавио температурни

Познати регионални метеоролог најавио температурни "блицкриг"

Подсјетимо, званична статистика биоскопских дистрибутера показала је да су "Чувари формуле“ најгледанији филм у сезони 2023/20024. са више од 300.000 гледалаца. С том бројком "Чувари“ су премашили гледаност холивудских блокбастера "Опенхајмер“ и "Барби“.

Ова јединствена прича, коју као сценаристи потписују Вук Ршумовић уз Огњена Свиличића и Драгана Бјелогрлића, рађена је према роману "Случај Винча“ професора Горана Милашиновића.

Ауторски тим предвођен Бјелогрлићем као редитељем, чине и директор фотографије Иван Костић, монтажерка Милена Предић, сценографкиње Јелена Сопић и Јована Цветковић, костимографкиња Марина Вукасовић Меденица, композитор Александар Ранђеловић, док извршну продукцију потписује Горан Бјелогрлић.

Главне улоге тумаче Радивоје Раша Буквић, као и прослављени француски глумци Алексис Маненти, Оливије Бартелеми и Ан Сера.


Једном хороскопском знаку од овог датума ће финансије процвјетати

Једном хороскопском знаку од овог датума ће финансије процвјетати

Директора института Винча Павла Савића игра Предраг Мики Манојловић, а шефа државне безбједности СФРЈ Леку Ранковића – Драган Бјелогрлић. Улоге младих југословенских научника редитељ је додијелио Јовану Јовановићу, Алиси Радаковић и Огњену Мићовићу.

Иза овог оригиналног пројекта стоје продукцијске куће Кобра Филм и Јунајтед Медиа, уз подршку Еуроимиџес, Криејтив Јуроп Медиа, Министарства културе Републике Србије, као и Филмских центара Србије, Црне Горе, Словеније и Сјеверне Македоније, а биоскопска дистрибуција је повјерена компанији Арт Виста.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: