Филмски клуба ”Осмица” Бањалука

Објављен наставак филма “Босна која је прошла”

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2024. 12:07

Чланови бањалучког Филмског клуба ”Осмица” већ четири године спасавају (донедавно потпуно непознато) филмско благо о Бањалуци и њеној ближој и даљој околини. На Јутјуб каналу овог Клуба освануо је и други дио документарног филма ”Босна која је прошла”, чији је аутор Александар Бојко (1896-1969), један од пионира аматерских покретних слика у граду на обалама Врбаса.

Први дио овог целулоидног ремек-дјела публикован је прије нешто више од мјесец дана и изазвао је огромну пажњу јавности.

Бојко је наставак поменутог филма снимио двадесетак година послије првог дијела, јер је сматрао да својом 8-мм камером још није забиљежио све етнографске, етнолошке и архитектурне мотиве старе Босне, који су нестајали пред најездом модерног доба. 

Објављен дио документарног филма

Објављен дио документарног филма "Босна која је прошла"

Други дио ”Босне која је прошла” снимљен је у периоду од маја 1961. до краја љета 1964. године и на неких седамдесетак метара филмске траке аутор је утиснуо сцене са бањалучке Тржници, из насеља Мејдан (данашње Обилићево), Горњи Шехер (данашње Српске Топлице) и Крмине, пратио је изградњу Цркве Свете Тројице у данашњој Алеји Светог Саве, а одређени дио ове хронике посветио је и муслиманским надгробним споменицима, воденицама на Врбасу, те мотивима из Језера, околине Шипова, Сарајева, Мостара, Почитеља и Вишеграда. Овим кадровима Бојко је завршио својеврсни филмски ламент над временом, које је обиљежило његову младост, а од којег су почетком шездесетих година прошлог вијека остали само трагови…

Оба дијела овог (по културно-историјској вриједности непроцјењивог) филмског блага пронађена су у фебруару 2007. године у подруму једне зграде у бањалучком насељу Обилићево. Због изузетно лошег стања филмске траке, многобројних технолошких ограничења и читавог низа објективних и субјективних разлога рестаурација и припрема за дигитализацију трајали су (с краћим и дужим прекидима) готово 17 година! Ипак, овај дугогодишњи посао успјешно је окончан дигитализацијом ”Босне која је прошла” средином јануара 2024. године у HD резолуцији у специјализованој лабораторији ”Скриншот” у Берлину…


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)