Filmski kluba ”Osmica” Banjaluka

Objavljen nastavak filma “Bosna koja je prošla”

  • Izvor: ATV
  • 21.03.2024. 12:07

Članovi banjalučkog Filmskog kluba ”Osmica” već četiri godine spasavaju (donedavno potpuno nepoznato) filmsko blago o Banjaluci i njenoj bližoj i daljoj okolini. Na Jutjub kanalu ovog Kluba osvanuo je i drugi dio dokumentarnog filma ”Bosna koja je prošla”, čiji je autor Aleksandar Bojko (1896-1969), jedan od pionira amaterskih pokretnih slika u gradu na obalama Vrbasa.

Prvi dio ovog celuloidnog remek-djela publikovan je prije nešto više od mjesec dana i izazvao je ogromnu pažnju javnosti.

Bojko je nastavak pomenutog filma snimio dvadesetak godina poslije prvog dijela, jer je smatrao da svojom 8-mm kamerom još nije zabilježio sve etnografske, etnološke i arhitekturne motive stare Bosne, koji su nestajali pred najezdom modernog doba. 

Objavljen dio dokumentarnog filma

Objavljen dio dokumentarnog filma "Bosna koja je prošla"

Drugi dio ”Bosne koja je prošla” snimljen je u periodu od maja 1961. do kraja ljeta 1964. godine i na nekih sedamdesetak metara filmske trake autor je utisnuo scene sa banjalučke Tržnici, iz naselja Mejdan (današnje Obilićevo), Gornji Šeher (današnje Srpske Toplice) i Krmine, pratio je izgradnju Crkve Svete Trojice u današnjoj Aleji Svetog Save, a određeni dio ove hronike posvetio je i muslimanskim nadgrobnim spomenicima, vodenicama na Vrbasu, te motivima iz Jezera, okoline Šipova, Sarajeva, Mostara, Počitelja i Višegrada. Ovim kadrovima Bojko je završio svojevrsni filmski lament nad vremenom, koje je obilježilo njegovu mladost, a od kojeg su početkom šezdesetih godina prošlog vijeka ostali samo tragovi…

Oba dijela ovog (po kulturno-istorijskoj vrijednosti neprocjenjivog) filmskog blaga pronađena su u februaru 2007. godine u podrumu jedne zgrade u banjalučkom naselju Obilićevo. Zbog izuzetno lošeg stanja filmske trake, mnogobrojnih tehnoloških ograničenja i čitavog niza objektivnih i subjektivnih razloga restauracija i priprema za digitalizaciju trajali su (s kraćim i dužim prekidima) gotovo 17 godina! Ipak, ovaj dugogodišnji posao uspješno je okončan digitalizacijom ”Bosne koja je prošla” sredinom januara 2024. godine u HD rezoluciji u specijalizovanoj laboratoriji ”Skrinšot” u Berlinu…


Pratite nas i putem Vibera