U Domu kulture

Otvorena 42. Višegradska staza

  • 31.05.2019. 21:41

Svečanom akademijom u Domu kulture u Višegradu večeras je otvorena 42. Višegradska staza, kulturna manifestacija posvećena imenu i djelu Ive Andrića.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da književnu i kulturnu baštinu treba oživjeti manifestacijama, a da je Višegradska staza u petoj deceniji postala svojevrstan kulturni i duhovni simbol Višegrada.

"Višegradska staza je čvrsto utabana koracima mnogih velikih stvaralaca svih ovih godina, koliko je duga njena tradicija. Kao takva, stalni je podsjetnik na nemjerljivu važnost čuvanja uspomene na djelo velikana naše književnosti, ali i afirmaciju i podstrek u stvaranju našim savremenicima i generacijama koje tek stasavaju", istakla je Đakovićeva.

Otvarajući manifestaciju, ona je naglasila da bogata kulturno-istorijska baština Višegrada, koja se promoviše kroz savremeni izraz u vidu tradicionalne manifestacije posvećene nobelovcu Ivi Andriću, obavezuje sve da pruže podršku manifestacijama koje doprinose razvoju savremene književnosti, kulture i umjetnosti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da učesnici ove manifestacije svake godine iznova oživljavaju Andrića i njegovo djelo.

"Višegrad je danas prijestonica kulture koja okuplja dobronamjerne i umne ljude, a mi smo posebno zahvalni Andriću i svim ljudima koji se u njegovo ime pridružuju našim nastojanjima da Staza bude vječna, kao što je vječno i djelo našeg nobelovca", istakao je Đurević.

Besjedu o Andriću govorio je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar.

U programu akademije nastupili su glumci Vjera Mujović i Aleksandar Srećković, koji su govorili misli iz Andrićevih djela.

Drugog dana manifestacije, sutra u 11.00 časova biće promovisan roman "Neviđena Srbija" autora Vlade Arsića u Spomen-učionici Ive Andrića, dok će književno veče Društva ljubitelja pisane riječi biti održano tradicinalno na hladnjaku na Bikavcu u 17.00 časova.

U pjesničkoj večeri koja će biti održana na ćupriji na Drini u 20.00 časova učestvovaće Ljubivoje Ršumović, Milenko Јevđević, Milica Bakrač, Slobodan Јović, Vojin Ostojić, Branka Čarašić i Јelena Andrić.

Istog dana u 20.00 časova u Domu kulture nastupiće ženski kamerni hor Banjalučanke.

Višegradska staza biće zatvorena u nedjelju, 2. juna, a program završnog dana biće upotpunjen pozorišnim predstavama, te izložbom slika.

Kulturna manifestacija "Višegradska staza" organizuje se 42. put, a 27. put u Republici Srpskoj.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм