Šamac

Otvorena spomen-kuća posvećena Milici Babić Andrić

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2023. 18:24

U Šamcu je danas otvorena spomen-kuća posvećena Milici Babić Andrić - pionirki srpske kostimografije, rođenoj Šamčanki i supruzi nobelovca Ive Andrića.

Direktor šamačkog Centra za kulturu Milanka Blagojević i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević svečano su otvorili spomen-kuću u koju je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uložilo 50.000 KM i opština 30.000 KM.

Blagojevićeva je rekla novinarima da se u spomen-kući za sada nalazi pet opremljenih prostorija, među kojima dva izložbena salona u kojima se nalaze skice iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i dvije replike kostima.

"Posjetioci će imati priliku da vide dnevni boravak Milice Babić i njenog supruga koji smo opremili zahvaljujući građi Muzeja grada Beograda. Ovdje se nalaze i fotografije Milice i Ive sa dodjele Nobelove nagrade, iz njihovog zajedničkog života u Herceg Novom, testament Ive Andrića, vjenčani list i drugo", navela je Blagojevićeva.


Ona je dodala da se u spomen-kući nalazi i replika ateljea Milice Babić Andrić u kojoj su prikazane sve 282 predstave - opere i baleta koje je ona opremila.

"U ateljeu se nalazi još jedna replika kostima iz predstava `Pikova dama`, a u dva izložbena salona su replike kostima iz `Hamleta` i baleta `Kopelija` čija je dizajnerka kostima Duška Ganilović Kukavica", kaže Blagojevićeva.

Ona je napomenula da će posjetioci imati priliku da u multimedijalnoj interaktivnoj sobi vide svu građu koju su do sada radeći na ovom projektu sakupili i u digitalnoj formi prikazali u multimedijalnoj sobi i sav dosadašnji rad na ovom projektu.

"Fantom iz opere" odigran posljednji put na Brodveju

"Tu se nalazi dosta građe kao što su pisma Ive Andrića koje je pisao Milici, portret iz njihovog stana u Beogradu sa Adrćevog venca, rad Milenka Šerbana. Ovo je jedinstven prostor u cijeloj regiji, muzej koji je posvećen kostimografiji i pozorištu", naglasila je Blagojevićeva.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Đurđević prenio je čestitke predsjednika Milorada Dodika Centru za kulturu i Blagojevićevoj na oživljavanju djela i lika Milice Babić Andrić.


On je naveo da je Vlada Srpske podržala ovaj projekat sa 50.000 i na taj način pokazala da brine o svakoj opštini u Republici Srpskoj.

Milićević je rekao da ga raduje što je, nakon tri godine napornog rada opštine, Centra za kulturu i Srpske pravoslavne crkve uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, otvorena ova spomen-kuća kojom se vraća sjećanje na sve Šamčane koji su Šamac i njegovo ime proteklih godina i decenija pronosili širom svijeta.

"Šamac im se nije na adekvatan način odužio i vjerujem da je ovo tek početak toga, kao i početak mnogo veće međunarodne kulturne saradnje", naveo je Milićević.

Čestitajući Šamčanima na otvaranju ove spomen-kuće, direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu Dragan Stevović rekao je da mu je drago što su mogli pomoći svojom građom - skicama, listama, fotografijama i svim onim što se tiče rada Milice Babić.

Književnost Srpske predstavljena u Rusiji

Književnost Srpske predstavljena u Rusiji

"Čestitam Šamcu i celoj Republici Srpskoj što se na ovakav način odužila ženi koja je, nažalost, kao mnogi naši umetnici stavljena, neću reći u zaborav, ali u nešto što nije imalo pravo mesto do sada. Fascinantno je to što je Milica Babić Andrić za 31 godinu u Narodnom pozorištu uradila 192 predstave - opere, drame i baleta uz sve što je radila u drugim pozorištima, na filmu", istakao je Stevović.


On je dodao da su veliki kostimografi Narodnog pozorišta Božana Jovanović, Ljiljana Dragojević i Ljiljana Orlić bile njene učenice.

"To su naši istaknuti kostimografi čiji je put utemeljila Milica Babić Andrić. Osim što je bila prvi kostimograf, ona je dala pravo mjesto kostimografu u stvaranju pozorišne predstave. Tada su se kostimografi prilagođavali scenografu i slikanom dekoru. Ona je nametnula autorstvo i kreativnost kostimografa koji je neophodan kao dio stvaralačkog tima uz reditelja i scenografa", rekao je Stevović.

Spomen-kuća posvećena Milici Babić Andrić otvorena je u okviru festivala "Milica". 

Тагови: