Љетна дилема

Шта је бољи избор: Брескве или нектарине?

  • 04.08.2025. 18:48

Једна од љетњих дилема јесте да ли су слађе нектарине или брескве? Одговор можемо да добијемо тек кад их пробамо, а што се тиче здравствених користи за шта год се одлучимо изгледа да нећемо погријешити.

Љето је синоним за сочно воће, па поред освјежавајућих лубеница и диња, брескве и нектарине такође доживљавају свој пуни сјај. Садрже слично калорија, угљених хидрата, влакана и протеина, али постоји разлика што се тиче микронутријената. Нектарине имају нешто веће количине калијума, ниацина, магнезијума и фосфора, док брескве садрже мало веће количине витамина А, Ц и лутеина.

Брескве и нектарине су одлични извори дијететских влакана. Дакле, могу да побољшају пробаву, позитивно утичу на крвни притисак, помажу да се хронични упални процеси у тијелу ублаже, што доприноси бољем здрављу.

Серија ''Секс и град'' дочекала свој крај

Серија ''Секс и град'' дочекала свој крај

Побољшавају мождане функције

Људи са нижим нивоима каротеноида у крви имају повећан ризик од Алцхајмерове болести и благе когнитивне оштећености, говоре истраживања. Пошто брескве и нектарине обилују овим материјама, пожељно је да се размотре као потенцијални дио превентивне исхране за очување когнитивног здравља. Међутим, потребна су додатна истраживања како би се утврдило каквог утицаја каротеноиди имају на побољшање менталних функција.

Добре за очи

Ово воће, обилују бета-каротеном, лутеином и зеаксантином, те може бити корисно по питању здравља очију. Управо конзумирање бета-каротена може успорити напредовање макуларне дегенерације повезане са старењем, једне од водећих узрока губитка вида код старијих особа, говоре студије.

Обилују антиоксидансима

Брескве и нектарине су богат извор антиоксиданса који помажу у борби против оксидативног стреса - кључног фактора који доприноси развоју многих честих болести, попут дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних болести и одређених врста рака.

Избор зрелих и укусних нектарина и брескви у продавници или на пијаци може се одредити према пар критеријума:

Величина воћа - брескве би требало да буду мало веће од лопте за тенис, док нектарине нешто мање.

Чврстоћа - и брескве и нектарине треба да буду благо мекане када се притисну прстом, али не превише. Воће је зрело када лагано попусти под притиском.

Мирис - зреле брескве и нектарине имају интензиван и пријатан мирис који указује на пуну зрелост.

Незрело воће чувајте на сувом мјесту, ван директне сунчеве свјетлости, кад сазри, премјестите их у фрижидер.

(Новости Магазин)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: