Љето нам полако стиже, а љетње воћке већ су ту као најљепше освјежење из природе и права ризница хранљивих материја.
Међу омиљеним слатким, воћним залогајима обично су брескве и кајсије које нуде много здравствених користи и богат укус, а често се питамо је ли нека од ових воћки ипак пожељнија у исхрани.
Обје имају сочно "месо", тврду и нејестиву коштицу и јестиву кору, али се разликују по изгледу, укусу и текстури.
Шта је здравије – брескве или кајсије?
Обје ове врсте воћа имају своје предности и богат нутритивни профил.
Сто грама кајсија (сирових, с кором) садржи:
• 87,9 г воде
• 48 калорија
• 3,1 мг витамина Ц
• 96 µг витамина А
• 231 мг калијума
• 24 мг фосфора
• 12 мг калцијума
• 8,9 мг магнезијума
Ту су и мање количине гвожђа, цинка, натријума, бакра, мангана и биотина.
Када је ријеч о сировим бресквама с кором, у 100 г ћете наћи:
• 88,3 г воде
• 42 калорије
• 4,1 мг витамина Ц
• 24 µг витамина А
• 3 µг витамина К
• 122 мг калијума
• 22 мг фосфора
• 8 мг магнезијума
• 4 мг калцијума
• 2,1 µг селена
У бресквама ћете наћи још и мање дозе гвожђа, натријума, цинка, банкра, мангана, тијамина, рибофлавина, ниацина, пантотенске киселине, ликопена...
Једите и брескве и кајсије
И кајсије и брескве обилују влакнима, антиоксидансима и тиме побољшавају варење, јачају имунитет, а од користи су и за боље здравље коже и кардиоваскуларно здравље.