Guča

Počeo Dragačevski sabor trubača

  • Извор: СРНА
  • 13.08.2021. 14:24

Dragačevski sabor trubača u Guči počeo je danas i trajaće do nedjelje, 15. avgusta, kada će biti održano finalno takmičenje i koncert Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Sabor je tradicionalo počeo ceremonijom otvaranja u centru Guče, podizanjem saborske zastave u društvu trubača, medija i domaćina i intoniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" koju su izveli brojni trubači.

Saborsku zastavu podigao je ovogodišnji domaćin Sabora predsjednik "Matice srpske" u Novom Sadu i književnik Dragan Stanić, čije je umjetničko ime Ivan Negrišorac, uz prisustvo organizatora, rukovodstva opštine Lučani i brojnih posjetilaca.

Stanić je rekao da je Sabor u Guči ne samo nacionalni, već i svjetski fenomen, i da zbog toga truba treba da bude očuvana kao kulturno nematerijalno dobro cijelog svijeta, prenijeli su beogradski mediji.

Sabor trubača u Guči ove godine neće biti isti kao ranije, pa će zbog epidemije virusa korona pristup biti restriktivan, tako da će u zonu od sedam kilometara moći da uđu vakcinisani i građani sa negativnim pi-si-ar /PCR/ testom i oni sa potvrdama da su preležali kovid 19.

U široj zoni predviđeno je postavljanje brojnih punktova za testiranje nevakcinisanih brzim antigenskim testovima.

Prvi kontrolni punktovi su postavljeni u Čačku i Lučanima na kojima se vrši brzo antigensko testiranje saboraša koji nemaju potrebne potvrde, a oni koji na tim testovima budu bili negativni dobijaju narukvicu koju pokazuju redarima u Guči.

Na samom ulazu u Guču je sedam punktova na kojima se kontrolišu svi posjetioci, dok je u centru Guče postavljena "branjena zona" gde će saboraši takođe biti kontrolisani.

Prvi dan su predviđene izložbe samoukih likovnih umjetnika, kao i izložba "Ćilim - put niti", te otvaranje sajma knjiga i sajma turizma, a u popodnevnim časovima takmičenje omladinskih trubačkih orkestara, koncert ansambla narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije "Venac", te uveče koncert trubačkog orkestra Danijele Veselinović, Jelene Urošević /violina/ i Nede Nikolić /frula/.

Uveče će uslijediti koncert pobjednika prethodnog Sabora "Timočki veseljaci", Elvis Bajramović i Siniša Stanković, a nakon toga od 22.00 časa koncert "Big benda" Dejana Petrovića.

Za sutra prije podne predviđen je svečani saborski defile, popodne takmičenje zdravičara, izbor najljepše narodne nošnje, kao i koncert češkog orkestra "Har Malek".

Od 21.00 biće održan koncert hora i simfonijskog orkestra RTS-a pod upravom Bojana Suđića, kao i koncerti trubačkih orkestara Bobana i Marka Markovića i Dejana Lazarevića.

Posljednjeg dana Sabora u nedjelju, 15. avgusta, u prijepodevnim časovima predviđen je svečani saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. vijeka, a potom u 15.00 časova finalno takmičenje trubačkih orkestara.

Od 19.00 časova biće održani koncerti orkestara Elvisa Ajdinovića, Dejana Jevđevića, i na kraju od 21.00 čas koncert Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Dragačevski sabor trubača, poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu zapadne Srbije.

Prvi Dragačevski sabor u Guči počeo je sasvim skromno, sredinom oktobra 1961. godine, kada su učestvovala četiri orkestra. Zamislio ga je dugogodišnji novinar "Duge" Blagoje Blaža Radivojević.

Veliki doprinos u osmišljavanju ove priredbe dao je pisac Branko V. Radičević, koji je festivalu dao ime Veliki (narodni) sabor "Sa Ovčara i Kablara".

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.