U 80. godini

Preminula ruska glumica Ina Čurikova

 • Izvor: Telegraf.rs
 • 14.01.2023.13:37

Sovjetska i ruska glumica Ina Čurikova preminula je u 80. godini, rekao je direktor Lenkom teatra za RIA Novosti.

Čurikova je rođena u Belebeju, u Baškortostanu 1943. godine. Početkom 1950., Ina se sa majkom preselila u Moskvu. Od ranog djetinjstva željela je da postane glumica: kao djevojčica učila je u studiju pri Pozorištu Stanislavski, a kasnije, poslije nekoliko neuspjeha, upisala se u dramsku školu Ščepkin.

Pred kamerama je debitovala kao student prve godine, u manjim epizodnim ulogama. Ina Čurikova postala je poznata zahvaljujući filmovima "В огне брода нет" (1968), a posebno trijumfalnom "Начало" (1970) tadašnjeg reditelja i njenog budućeg supruga Gleba Panfilova.

Njene druge najznačajnija role bile su u filmovima: "Тот самый Мюнхгаузен"(1979) po scenariju Grigorija Gorina i u režiji Marka Zaharova, "Военно-полевой роман" (1983) Petra Todorovskog, "Rebro Adamovo" (1990) Vjačeslava Кrištofoviča, "Godina psa" (1993) Semjona Aranoviča, "Kazanovina kabanica" (1993) Aleksandra Galina, "Курочка Ряба" (1993) Andrej Кončalovski i "Ширли-мырли" (1995) Vladimira Menšova.

Za ulogu u "Ratnoj romansi" osvojila je Srebrnog medveda za najbolju glumicu na 34. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu i Nika nagradu 1991. u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu u "Rebro Adamovo".

Ina Čurikova je takođe poznata scenska glumica, koja uglavnom radi u pozorištu Lenkom sa rediteljem Markom Zaharovim.

Zajedno sa suprugom i sinom, Čurikova je bila koscenarista istorijskog igranog filma "Romanovi: Carska porodica" (2000), u kojem umjesto da se pojavi na ekranu, ona je tražila englesku glumicu Lindu Belingam da igra caricu Aleksandru Fedorovnu.

Sahrana glumice biće 17. januara.


(Telegraf.rs)

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Metar moga sela

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.