"Važno je biti prvi"

"Prvi kadar": U šest kategorija takmiči se 35 dokumentarnih i kratkih filmova

  • Извор: СРНА
  • 19.12.2022. 10:43

Na 16. Međunarodnom filmskom festivalu Prvi kadar pod motom "Važno je biti prvi", u skraćenom izdanju, od 21. do 23. decembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku biće prikazano 35 filmova u šest takmičarskih kategorija, rekla je Srni direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, u kategoriji "U fokusu" nalaze se dokumentarni filmovi "Bridin" (Breathing), autora Marije Rankove iz Ukrajine, "Oral kuizin" (Aural cuisine), Isidra Sančeza iz Italije, "Rums vid a vju" (Rooms with view), Nikolasa Papadimitrioua iz Grčke, "Nozema" (Nosema) Etne Ozbek iz Turske i "Lost imidžis" (Lost images) Cesarea Beadonjea iz Italije.

U kategoriji "Eks Ju u fokusu" biće dokumetarna filmska ostvarenja "Bez" Luke Papića iz Srbije, "Duga Resa" produkcije "Škart" iz Srbije, "Još jedno proljeće" Mladena Kovačevića iz Srbije, "Koreni" Tea Lukača iz Srbije, "Babajanja" Anta Zlatka Stolice iz Hrvatske, "Reznica" Davora Marinkovića iz Srbije i "Prilagođeni" autora Dejana Petrovića iz Srbije.

Kategorija "TV u fokusu" sadrži dokumentarce "100" Nebojše Ilića iz Srbije, "Sara" Slobodana Tintora iz Republike Srpske, "LJubavi zauvek" Željka Mirkovića iz Srbije, "To je Toma" Vladimira Ristića iz Srbije, "Let engleskog tiplera" Vedana Rušidovića iz Federacije BiH i "Dubica" Marine Spremo Aničić iz Hrvatske.

U kategoriji "Kratke priče" takmičiće se kratki filmovi "Drot" (Draught) Vestona Terija iz SAD, "Resuferjsin" (Resurfacing) Jana Fabrisa iz Slovenije, "Tramvej" (Tramway) Bartosa Rica iz Poljske, "Gudnajt Lili" (Good night Lily) Petera Vulčeva iz Bugarske i "Invitejšn" (An invitation) Đeunga Tunga iz Kine.

Kategoriju "Ključ za film" čine kratki filmovi "Čekaj me ovde/Voter baluns" (Water ballons) autora Alekse Borkovića iz Srbije, "Brnaut" (Burnout) Nemanje Mladenovića iz Srbije, "Ševa" Katarine Krstić iz Srbije, "Džastin" (Justine) Luke Vlaha iz Federacije BiH, "Ajskrim" (Ice.cream) Stiva Sprema iz SAD i "Sloboda" Morislava Savića iz Republike Srpske.

Dokumentarni filmovi koji će biti prikazani u ketegoriji "Novi pogledi" su "Prokop" Danila Stanimirovića iz Srbije, "Proleće" Viktora Horvata iz Srbije, "Gligorićeva Mar del Plata – Kraljevska indijska varijanta" Ognjena Rakćevića iz Srbije, "San" Tamare Broćić iz Srbije, "Flamingos 5895 m N.N." Fabijana Riekea iz NJemačke i "Vrati se" Ružice Anje Tadić iz Srbije.

Direktor Produkcije "Prvi kadar" reditelj Vitomir Mitrić rekao je Srni da moto 16. Međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar "Važno je biti prvi" pokreće sve u želji za uspjehom i trajanjem od nastanka filmskog dokumentarističkog stvaralaštva, od braće Limijer do danas.

"`Prvi kadar` sa svojim saradnicima ispunjava tu misiju kreativnim pristupom, sofisticiranom selekcijom u cilju vrhunskog kvaliteta, podstičući edukaciju i razvoj filmske publike i decentralizaciji kulture. Filmski stvaraoci čija filmska ostvarenja učestvuju i čiji su filmovi pobjeđivali na ovom festivalu među najbonjima, postigli su zapažene rezultate u filmskom stvaralaštvu, što i jeste jedan od ciljeva ovog festivala", poručio je Mitrić.

On je dodao da se ove godine Festival održava u skraćenom izdanju, ali je zadržao sve festivalske segmente, filmove u takmičarskom programu koje ocjenjuje stručni žiri, dva igrana filma za djecu i igrani film "Sveta Petka" na otvaranju festivala, kojem će prisustvovati reditelj i autor filma Hadži-Aleksandar Đurović, promocije filmskih izdanja i radionice za djecu.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji festival će ostati uskraćen za goste i nagrađene na ceremoniji proglašenja pobjednika, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske konkurs prenijelo na novoformirani Audio vizuelni centar Republike Srpske, koji nije raspisao konkurs za festivale za 2022. godinu, a Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara još nije rangiralo projekte, što je dovelo da festival traje samo tri dana.

Članovi stručnog žirija Festivala su profesor Dragan Elčić, filmski kritičar Srđan Savić i reditelj Hadži-Aleksandar Đurović.

Festival "Prvi kadar" ima značajnu medijsku podršku, kao jedan od vodećih filmskih festivala u Republici Srpskoj, koji prate brojni mediji, a zvanična medijska agencija festivala je Novinska agencija Republike Srpske "Srna".

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)