Aukcija u Lilu

Rubensov crtež prodat za 1,3 miliona evra

  • 02.04.2019. 10:42

Crtež flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa, kojem se vijekovima izgubio trag, prodat je jednom belgijskom kolekcionaru za 1,3 miliona evra na aukciji u Lilu, saopštila je danas kuća Mersije na sjeveru Francuske.

Djelo, koje predstavlja Svetu Margaretu u crveno bijeloj haljini, koja u ruci drži krst i pritiska zmaja, datira iz 1620. godine.

"U pitanju je crtež koji je kasnije služio kao model za monumentalne slike na tavanici jezuitske crkve u Antverpenu", rekao je predstavnik aukcijske kuće.
 
Rubens je 1620. godine dobio narudžbinu da naslika 39 platna, četiri metara visine, za crkvu, koja je postala jedna od najvećih crkava u belgijskoj oblasti Flandriji.

Umjetnik (1577-1640) je slikao razne teme, od religije, istorije, klasične mitologije, scena lova, portreta, do ilustracija za knjige i dizajna tapiserija.

Bio je plodan slikar i proc,enjuje se da je napravio oko tri hiljade slika. Smatra da je on bio jedan od rijetkih umjetnika koji je još za života imao uticaja na druge umjetnike. Njegovi učenici su bili Jakob Jordans i Antonis van Dajk.

Тагови: