У Руском дому

Руски филм о Светом Сави приказан у Београду

  • Извор: СРНА
  • 29.01.2024. 20:57

У Руском дому у Београду вечерас је приказан документарни филм руске ауторке Анжелике Кареткине "Свети Сава. Руска боја на српској застави" који, заснован на житију првог архиепископа Српске православне цркве и српског просвјетитеља, обрађује тему вишевјековних веза српског и руског народа.

Историчар Милош Ковић истакао је да је у филму ријеч о најдубљим, древним слојевима руске и српске културе, о њиховом међусобном утицају, као и утицају Светог Саве на Русију, гдје Законоправило Светог Саве постаје један од кључних правних докумената руског духовног и политичког живота.

"У првим тренуцима филма види се плетиља која плете ткање у бојама наших застава које су чврсто сплетене. Касније је у целом филму ријеч о томе да смо ми једно. Ми јесмо једно ткиво. То плетење је тема, у њему ћете видјети цијели низ тренутака, сјећања, освешћења, додирних тачака у којима су Срби помагали Русима и у којима су, наравно, Руси помагали Србима", рекао је Ковић.

Бањалучанин Стево Грабовац добитник 70. НИН-ове награде

Бањалучанин Стево Грабовац добитник 70. НИН-ове награде

Ковић је нагласио да је филм необично лијеп, пун свјетла и радости, и да се у сваком тренутку осјећа да је снимљен са великом љубављу према Светом Сави и српском народу.

Ауторка филма, руска новинарка Анжелика Кареткина рекла је да је филм потврда узајамне љубави Срба и Руса, народа које обједињује Свети Сава, и испричала колико ју је изненадила љубав према руском народу коју је осјетила када је присуствовала чувеним литијама српског народа у Црној Гори.

"У Србији кажу: `Нас и Руса 200 милиона`, а хтјела бих да и у Русији кажу: `Нас и Срба 200 милиона`", рекла је Кареткина, која је снимила и филм о Светом Василију Острошком, а намјерава да сними и филм о цару Лазару.

Филм је снимљен у продукцији руског државног православног ТВ канала "Спас", а угледни културолог и филмолог Божидар Зечевић рекао је да је ово до сада најбољи филм о Светом Сави.

Промовисана књига

Промовисана књига "Српска народна ношња дервентског краја"

Зечевић је на конференцији за новинаре уочи пројекције филма навео да су у њему током 50 минута трајања речене најважније ствари које о Светом Сави треба да зна сваки човјек, односно зашто је он важан, због чега му се одају толика признања и шта је све урадио.

Филм, између осталог, приказује мјеста које је Свети Сава посјећивао - древне манастире и планинску испосницу у којој се молио, али и мјесто гдје су спаљене његове мошти и на којем је подигнута једна од највећих православних светиња, Храм Светог Саве.

У филму се појављују глумац Милош Биковић и његов брат - архимандрит Михаил, историчар Милош Ковић, виши савјетник Руског дома Георгиј Енгелгарт, који је и истраживач на Катедри за савремену историју централне и југоисточне Европе на Институту за словенска истраживања Руске академије наука, као и свештенство Српске православне цркве.

Филм је приказан 25. јануара у Русији, гдје је наишао на изузетан пријем и добио позитивне критике.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина