"Važno je biti prvi"

Svečano otvoren Međunarodni filmski festival "Prvi kadar"

  • Извор: Агенције
  • 21.12.2022. 20:17

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", pod motom "Važno je biti prvi", otvoren je večeras u Istočnom Novom Sarajevu premijernim izvođenjem filma "Sveta Petka - krst u pustinji", režisera Hadži-Aleksandra Đurovića.

Tokom ceremonije otvaranja 16. Festivala u sali Kulturnog centra dodijeljena je plaketa "Lik kneza Pavla Radenovića" Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma" Filmski susreti" Niš za razvoj kinematografije u regionu, koja je uručena direktoru Niškog festivala Srđanu Saviću.

Režiser "Svete Petke - krsta u pustinji" rekao je da je u ovom filmu riječ o priči u kojoj pobožna djevojka Paraskeva napušta svoj život među ljudima u Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gdje provodi narednih 40 godina života boreći se sa iskušenjima, grijehovima i unutrašnjim demonima.

Ovaj film prati put od obične djevojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

"Prvi kadar" svoje filmsko putovanje sutra i u petak, 23. decembra, nastavlja u Zvorniku, gdje će osim takmičarskog programa, sutra u 19.00 časova, na bis biti repriziran pomenuti film "Sveta Petka - krst u pustinji".


Тагови: