Dom kulture

U Bratuncu održano književno veče Milunke Popović: Nezaboravne uspomene

  • Извор: СРНА
  • 17.11.2022. 22:21

U Domu kulture u Bratuncu večeras je održano književno veče proznog pisca Milunke Popović, proznog pisca iz Uzovnice kod Ljubovije u Srbiji na kojoj su predstavljene njene dvije knjige priča "Život je reka" i "Gradina sećanja", te roman "Tajna starog hrasta".

Popovićeva je rekla da je imala želju da predstavi svoje knjige u Bratuncu za koji je vežu nezaboravne uspomene jer je u ovom gradiću završila Građevinsku školu i stekla mnogo prijatelja, od kojih su neki prisustvovali večerašnjoj promociji.

Ona je navela da sama Drina nije bila nikakva granica i prepreka za druženje i saradnju ljudi sa dvije obale, između njenog rodnog sela Uzovnice gdje je rođena u porodici Polić 1961. godine i stanovnika sa lijeve obale sve do izbijanja rata 1992. i da ni danas nema osjećaj da ta granica postoji.

"Moja velika ljubav prema književnosti, koju sam gajila kao srednjoškolka, ipak je potisnuta zaposlenjem u Beogradu, gdje sam provela radni vijek i formirala porodicu. Nisam se nadala da ću u Bratunac doći sa tri knjige, ali me je nostalgija u mojim pedesetim godinama `naterala` da počnem pisati i krenulo je sa pričama i prvom knjigom, i nisam se još zaustavila", rekla je Popovićeva.

Ona je istakla da joj inspiracije ne nedostaje i da i dalje neumorno stvara, a posebno od kada se vratila da živi u rodnoj kući, jer joj se vraćaju sjećanja na djetinjstvo i tako nastaju mnoge nostalgične priče.

Popovićeva je navela da su sadržaji njenih knjiga pomalo autobiografski i sve govore o životu, predjelima i ljudima u njenom zavičaju Azbukovici, o običajima i međuljudskim, te familijarnim i posebno porodičnim odnosima i poštovanju.

Ona je dodala da je njena knjiga "Život je reka" virtuelni spomenik njenim roditeljima, a u svim knjigama pominje mnogo ličnosti i opisuje događaje i odnose među poznatim ljudima.

Izdavač sve tri knjige Milunke Popović je Biblioteka "Milovan Glišić" iz LJubovije, a organizator večerašnje književne večeri bio je bratunački Dom kulture.

U okviru književne večeri prikazan je i kratki film o Uzovnici, rodnom selu autorke, odlomke iz njenih knjiga čitali su ljubovijski glumci-amateri, a sa nekoliko pjesama predstavila se i Maja Babić, mladi vokalni solista iz Bratunca.

Тагови: