Scenario Radoslava Pavlovića

U planu snimanje filma o Blagoju Jovoviću, atentatoru na Antu Pavelića

  • Извор: СРНА
  • 10.07.2022. 09:33

Poznati pisac i scenarista Radoslav Pavlović napisao je scenario za film o Blagoju Jovoviću, atentatoru na poglavnika Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Antu Pavelića koji će najvjerovatnije oživjeti na filmskom platnu, jer je jedna producentska kuća zainteresovana za snimanje filma.

Pavlović je rekao za "Večernje novosti" da nije želio da pravi film o atentatu na Pavelića, već o čovjeku koji ga je izvršio.

On navodi da je problem što se o Jovoviću malo zna i da se ono što se može dokazati iz dva ili više izvora "staje na pola stranice".

"Izvjesno je da potiče iz sela Kosić u Bjelopavlićima, da je bio u vojnoj školi i u delegaciji koju je Otadžbinska vojska poslala preko Jadrana u Bari na razgovor sa saveznicima", rekao je Pavlović i dodao da je tačno da su ga argentinska policija, francuske diplomate i jedan srpski izvor prepoznali kao atentatora.

On ističe da je to sve što se zna o Jovoviću, koji, kako kaže, podsjeća na starozavjetne junake.

"Usamljeni osvetnik koji je uzeo pravdu u svoje ruke. Zato je idealan junak mitova", navodi Pavlović.

On kaže da je Pavelić simbol zla koje se Srbima dogodilo. "Pavelić je zvijer koja je otišla u tamu. Nezamislivo je šta su radile ustaše", rekao je Pavlović.

Lik Jovovića, kao i mnogi popularni likovi Pavlovićevih televizijskih serija, filmova ili pozorišnih predstava, nastao je u selu Laminci, kod Gradiške, gdje ovaj dramski pisac iz Beograda godinama stvara i gdje je, između ostalog, napisao scenario za seriju "Moj rođak sa sela".

Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine u argentinskom gradiću Lomas, pucao u Pavelića koji je od posljedica tog ranjavanja umro dvije godine kasnije u Španiji.


(Foto: Wikipedia)


  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм