Narodni muzej Crne Gore

Ukraden Njegošev sat i zlatni pečat

  • 22.12.2018. 08:43

Muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan podnio je tužilaštvu krivičnu prijavu zbog nestanka Njegoševog sobnog sata ukrašenog brilijantima i zlatnog pečata dvorske kancelarije iz Narodnog muzeja na Cetinju.

Riječ je o predmetima koji se nalaze na spisku "trezorskih vrijednosti". 

Berkuljan je tužilaštvu na Cetinju juče predočio dokaze o nestanku više od 8.997 predmeta i istorijskih dokumenata iz fonda Narodnog muzeja. 

On je naveo da se ova prijava ne zasniva na dokumentaciji Uprave za zaštitu kulturnih dobara, niti ima veze sa manjkom koji je konstatovan tokom procesa revalorizacije, te da zbog toga nije riječ o aneksu ranije prijave. 

"U pitanju je potpuno nova informacija, koja se odnosi na fondove do današnjeg dana, a ne na stanje iz 1964. godine, kojim se bavila Uprava za kulturna dobra", rekao je Berkuljan za crnogorske medije. 

Berkuljan je tužilaštvu objasnio da se prijava odnosi na više od 810 jedinica numizmatike iz "Numizmatičke zbirke" bivšeg Državnog muzeja, odnosno današnjeg Muzeja kralja Nikole. 

"Svi podaci, koji su u zvaničnoj formi dostavljeni Komisiji za reviziju Fonda Muzeja kralja Nikole preko direktorke Anastazije Miranović, govore da je u toj zbirci uvijek bilo više predmeta nego danas", rekao je on.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска