Istočno Sarajevo

Večeras premijera predstave "Sedmi dan"

  • 15.03.2021. 07:32

U Istočnom Sarajevu večeras će, u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba, biti premijerno odigrana pozorišna predstava "Sedmi dan", rađena prema tekstu književnika Gorana Vračara i njegovog istoimenog romana.

Komad govori o univerzalnosti, a reditelj predstave Aleksandar Lazić rekao je da je riječ o projektu sa specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije, iza kojeg su stali nacionalni teatri u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

"Odavde, iz Istočnog Sarajeva, kreće jedna velika priča koja može da napravi svima nama ne samo veliki i važan međudržavni kontakt u specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije, već da bude početak jedne velike stvari koja će se događati u narednim vremenima", istakao je Lazić.

O samom komadu Lazić nije želio da govori, već je pozvao publiku da pogleda predstavu kako bi zajedno rastumačili elementarne odnose u Vračarevoj drami i zapitali se koliko je važan taj idealistički pogled na svijet u kojem ne postoji ubistvo i šta se dešava na zemlji gdje se muškarci i žene ne dogovaraju.

"Taj asocijativni niz koji sam htio rediteljskim postupkom da napravim jeste upravo to da postoji mogućnost pomirenja u strašnim muško-ženskim odnosima, da su ti naši praroditelji Adam i Eva možda mogli da preskoče tu jabuku", rekao je Lazić, koji i igra u predstavi.

Vračar je rekao da je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo producent predstave "Sedmi dan", te da je Lazić, koji već dva i po, tri mjeseca intenzivno radi na postavljanju predstave na pozorišne daske, uradio dramatizaciju.

"Moram naglasiti Borka Močevića, koji je uradio vanvremensku scenografiju, zato i mislim da je on jedini mogao da uradi taj posao za ovakav tekst, a tu je i Ninoslav Ademović, koji je uradio muziku koja me je podsjetila na Karminu Buranu", rekao je Vračar.

Prema njegovim riječima, podršku za postavljanje ove predstave dali su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale, te Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Ambasada Srbije u BiH, kao i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

"Glumci uredno i marljivo vježbaju, pripremaju se na probama. Predstava `Sedmi dan` će u ponedjeljak da oživi, a nadam se da će živjeti još godinama", poručio je Vračar.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je da je, zbog poštovanja epidemiloških mjera, u slobodnoj prodaji 50 ulaznica po cijeni od 10 KM za premijeru predstave koja će biti odigrana u ovoj ustanovi.

Prema njegovim riječima, narednog dana, premijera je u Kulturnom centru Pale, a u srijedu, 17. marta, u Kulturnom centru u Zvorniku.

Sve predstave počinju u 19.00 časova.

Janković je naveo da će se ova predstava igrati 26. marta u Beogradu, 29. marta u Kruševcu, 2. aprila u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, 8. aprila u Banjaluci, a 15. aprila u Nišu. 

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.