Istočno Sarajevo

Završena selekcija 22. "Lut festa" - 20 predstava iz 10 zemalja

  • 20.03.2021. 11:01

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2021", koji bi trebao da bude održan od 20. do 24. septembra pod motom "Novi izazovi lutkarstvu", okupiće lutkare iz 10 zemalja, koji će se mališanima u Istočnom Sarajevu na sceni ili putem onlajn platforme predstaviti sa oko 20 predstava.

"Povodom Svjetskog dana lutkarstva, 21. marta, `Lut fest` šalje poruku da se i u ovim čudnim i teškim vremenima, strpimo još malo i u septembru, sa novim iskustvima i sa nesebičnom hrabrošću, nadahnućem i strašću nastavimo širenje lutkarske umjetnosti", izjavio je danas Srni selektor Festivala Vitomir Mitrić, reditelj.

Tada će se, najavio je on, djeca ozarenih lica, uz žamor, ponovo naći u izmišljenim svjetovima, maštati i uživati u pričama i čaroliji igre lutaka.

Prema njegovim riječima, svijet lutkarstva predstavlja svijet animacije u kojoj lutke žive samo ako su zajedno sa pogledima, srcima i dušama djece, koja naročito uz lutku pamte sadržaj i zbivanja prikazana na sceni, kada ih gledaju i slušaju osjete njihovu energiju, stvaraju emotivne veze i doživljavaju efektivno-motorno, te tragaju za porukom predstave.

"Ovogodišnji, 22. `Lut fest`, kao i sve dosadašnje festivale, ne pravimo radi užeg kruga ili grupe korisnika ove umjetnosti, već radi opšteg značaja, čineći lutkarstvo dostupnije djeci svih uzrasta, stvarajući osnov za umjetničko obrazovanje i estetsko uživanje. U skladu sa tim, `Lut fest` je grad Istočno Sarajevo postavio na mapu najznačajnijih gradova svjetskog lutkarstva", naglasio je Mitrić.

On je pojasnio da se kao selektor Festivala kod izbora predstava vodio osnovnim postulatima da scenske lutke izražavaju svijet igre, duh oblika, tajnovitu animaciju predmeta, slika i govor znakova na sceni.

Prema njegovim riječima, pozorišta čije su predstave zasnovane na visokim dometima savremene estetike lutkarskog pozorišta i koje su okrenute percepciji mladog gledaoca našle su svoje mjesto u ovogodišnjoj selekciji Festivala.

"Izdvajam dvije predstave Državnog lutkarskog pozorišta `Sliven` iz Bugarske `Kralj Jelen` i `Slavuj`, zatim Teatar `Kameleon` iz Plovdiva sa predstavom `Bubica` i Lutkarsko pozorište `Sendžu` sa predstavom `Samurajeva kćerka`, Moskovski lutkarski teatar sa predstavom `Bajka o zlatnom pjetliću`, iz Slovenije treba da dođu dva teatra `Kuskus institut` iz LJubljane sa predstavom `Zvučna kuhinja` i Lutkarsko pozorište `Nebo` sa predstavom `Ogledalce`", precizirao je Mitrić.

Iz Estonije stiže Teatar "Tulevski" sa predstavom "Pepeljuga", iz Hrvatske Zagrebačko kazalište lutaka sa ostvarenjem "Medo Đuro u vrtiću" i Lutkarska organizacija LOFT sa predstavom "Laboratorija života".

Iz Italije iz Livorna dolazi "Katastrofa klovn" sa predstavom "Lude životinje", a iz Turske iz Istanbula Pozorište sjenki "DŽengiz" sa predstavoma "Čarobna lampa".

Gosti iz Belgije su članovi Pozorišta lutaka "Vlinders" sa predstavom "Ribar i zlatna ribica", a iz Srbije stižu Pozorište lutaka Niš sa "Belom bajkom", Pozorište lutaka "Pinokio" sa predstavom "Pustolovine Tila Vragolana" i Kruševačko pozorište sa predstavom "Mačak otišao u hajduke".

Mitrić je dodao da će iz BiH biti zastupljeni Pozorište lutaka Mostar sa predstavom "Dječak koji je sanjao more", Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom "Psić boje neba" i Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom "Tobija".

On je pojasnio da repertoarska politika Festivala nije mogla udovoljiti pozorištima sa velikim ansambl predstavama zbog tehničkih nemogućnosti, te predstavama koje po konceptu za ovu godinu nisu izdvojene u selekciji.

Prema njegovim riječima, zavisno od obezbijeđenih sredstava i epidemioloških mjera, program Festivala biće prilagođen i naknadno objavljen.
  
"Ovako programski orijentisan festival sa tradicijom dužom od dvije decenije na poseban način utiče na razvoj i kretanja svjetskog lutkarskog pozorišta u cjelini i savremeni razvoj kroz nove izazove u lutkarstvu. U skladu sa tim, a prije svega prateći nove umjetničke izazove i tehnološka rješenja, dio festivalskog programa će biti prilagođen i za onlajn platforme", zaključio je Mitrić.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.