ATV

Тежак тренутак

Када је најбоље вријеме за развод?

 • Извор: АТВ
 • 27.09.2023. 10:40

Прекид брака се не дешава преко ноћи. Сама веза вјероватно није престала једног дана, вјероватно се погоршала током дужег периода. На сличан начин, не можете да пукнете прстима и разведете се у трену.

Развод је процес. Често су потребни мјесеци или дуже, а појављује се питање када треба поднијети документ. Прије него што започнете ово путовање, важно је размотрити најбоље вријеме за развод.

Као и код већине питања која окружују ову тему, најбоље вријеме за развод је релативно. Не постоје двије потпуно исте ситуације, тако да не постоји јединствен одговор. Заиста све зависи од околности.

Јесте ли знали да суд не признаје превару? Више о томе прочитајте ОВДЈЕ.

ВРЕМЕ И ВРЕМЕ ГОДИНЕ

У посљедње вријеме, јануар је постао познат као „мјесец развода“, сезона када парови разматрају своје могућности за окончање брака. Људи често одлажу тако непријатан задатак до послије празника. Празнични стрес такође често покреће одлуку. Финансијски разлози на крају године често играју улогу. А понекад људи само желе нови почетак у новој години.

Može li se preljuba u braku prevazići i sačuvati brak?

Može li se preljuba u braku prevazići i sačuvati brak?

Недавна студија са Универзитета у Вашингтону подржава ове анегдотске доказе бројкама. Испитујући податке од 2001. до 2015., истраживачи су открили да број пријава за развод нагло расте почевши од јануара, иако бројке заиста не расту до марта. Током овог времена, људи често истражују своје могућности, штеде новац, разговарају са адвокатима и генерално успостављају план акције.

Пошто траје толико дуго, многи људи на ово гледају као на најбоље вријеме за развод. Ако поднесете документе почетком године, што се тиче времена, већа је вјероватноћа да ћете завршити ствари током љета. Ово је важно када постоје дјеца. Када се заврши, родитељи могу успоставити нову рутину заједно са новом школском годином. Ово може нормализовати ствари и помоћи дјеци да се прилагоде. Судови такође оклијевају да уведу велике промјене за дјецу током школске године. Често су отворенији за промену ситуације у вези са старатељством током лета.

Ово су најбоље године за ступање у брак

Ово су најбоље године за ступање у брак

Али јануар није једини месец за развод. У периоду од јануара до марта, број пријава за развод је повећан за 33%. Али у периоду од јула до августа такође се види сличан скок, пораст од 30%. Ово је вријеме када деца иду у школу, породице иду на одмор, а крхки бракови осјећају велики притисак.

ЗА ДЈЕЦУ

Уобичајени рефрен је да људи остају у иначе несрећним браковима за дјецу. Родитељи можда неће хтјети да изазову непотребни стрес или да превише уздрмају живот дјетета. Зато су умјесто тога одложили неизбјежно.

Многи парови чекају да дјеца одрасту и оду на факултет или се на други начин иселе. У овим околностима, људи сматрају да је ово најбоље вријеме за развод за њихову ситуацију. Да ли је то тачно или не, тема је неке дебате. Неки парови то могу успјети. Једно је ако једноставно више нисте заљубљени, али можете остати пријатељски.

Најкраћи брак у историји? Млада затражила развод послије три минута

Најкраћи брак у историји? Млада затражила развод послије три минута

С друге стране, у случајевима високог сукоба, то може проузроковати више штете него користи. Ако се пар свађа, останак заједно када иначе не би често појачава та лоша осјећања. А са дјецом која су заглављена у средини, сва та свађа може завршити горе него што се родитељи раздвоје.

Опет, све је релативно. За неке парове, најбоље време за развод може бити након што се дјеца иселе. У другим ситуацијама, можда не би требало да чекају.

ПРАВНИ РАЗВОЈ

У неким случајевима, парови се одлучују за законско раздвајање умјесто развода. Док развод законски раскида брак, уз законско раздвајање, он остаје технички нетакнут. За све намјере и сврхе, веза је завршена. Правно раздвајање такође често укључује родитељске планове, издржавање супружника и друге судске налоге, слично као развод.

Пукла брука на свадби, млада гостима одредила минималац за коверту

Пукла брука на свадби, млада гостима одредила минималац за коверту

Ипак, људи бирају ову опцију из више разлога. Финансије се често појављују. Подношење пореза као брачни пар може уштедјети новац. Парови чекају док се не квалификују за социјално осигурање или друге бенефиције за пензију. Супружници и даље могу наследити имовину у законској одвојености. Као што је горе поменуто, здравствено осигурање је велика ствар. У неким случајевима, иако не у свим, супружници остају покривени чак иу случајевима законске раставе. Ако се људи противе разводу из вјерских или моралних разлога, ово пружа рјешење.

У неким случајевима, правно раздвајање постаје трајно стање. За друге, то је привремено из једног или другог разлога. Пар ће можда жељети да сачека док не дође најбоље време за развод за њихову ситуацију, чекајући своје вријеме до тада.

Гости на свадби масовно добили дијареју

Гости на свадби масовно добили дијареју

Одлука о прекиду брака је огромна, један од највећих избора које ћете икада направити. Многи фактори доводе до овог закључка, а свака ситуација се одиграва другачије. Један кључни елемент је проналажење најбољег времена за развод. Шта то значи разликује се од случаја до случаја. За неке то може значити одлагање на неко вријеме, било дуго или кратко. За друге ће то можда морати да се деси што прије.

ГОДИНА

Према подацима Пев Ресеарцх-а, стопа развода одраслих у САД старијих од 50 година се отприлике удвостручила од 90-их година. Стопа је такође порасла за оне у 40-им годинама, иако не тако драстично као за демографију од 50+. Што се тиче оних у доби од 25-39 година, стопа развода је опала.

Упркос овим бројкама, да ли се мушкарци у тридесетим годинама боље понашају од, рецимо, мушкараца у двадесетим или четрдесетим? Да ли постоји „идеално” доба за развод – то јест, да ли постоји доба у коме се мушкарци могу боље опорављати?

Године су, како кажу, само број. Дакле, одговор је, па, не баш.

Гост на свадби играо и пуцао из пушке па убио младожењу (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

Гост на свадби играо и пуцао из пушке па убио младожењу (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

"Хронолошка старост на неком нивоу је бесмислена“, примјећује Дебора Кар, професорка и шефица одјељења за социологију на Универзитету у Бостону. Човјек од 45 година, истиче она, може имати дјецу на факултету или у основној школи, стварајући различите притиске да одржи породицу на окупу. Најближе што ће рећи је да би најгоре вријеме за развод могао бити прије пете године и послије 15.

Зашто опсег? Па, иако развод утиче на млађу децу, утицај није тако озбиљан. Када су старији, имају зрелије разумијевање и „такође су прошли грубу фазу пубертета, што може отежати живот и отежати емоционално нестабилност без обзира на то шта се дешава у нечијој породици“, каже Кар. Али током те фазе између? Они су довољно стари да буду свјесни и довољно млади да окриве себе, док траје бескрајно кретање између домова.

Кренуо претицати аутом у којем је био сниматељ свадбе па подлетјели под камион бх. таблица

Кренуо претицати аутом у којем је био сниматељ свадбе па подлетјели под камион бх. таблица

Међутим, то је један начин да се то посматра. Џон Д. Каплан, психотерапеут и суоснивач Лабораторије за брак у Кантону, Масачусетс, каже да је распон година вјероватан, али напомиње да дјеца нису предвидљива. Они за које мислите да ће бити у реду можда и нису, и обрнуто.

Са тако великом одлуком, лако је пожељети коначну, појашњавајућу листу за провјеру. Али, „то није когнитивна одлука“, каже Каплан, додајући да је више као „кућа гори и морате да изађете“.

Каплан савјетује да, ако још размишљате о томе, „останите што дуже можете“, јер је вјероватно боље док дјеца не постану старија. Ако желите нешто попут лакмусовог теста, то је ако више не можете да поднесете оно што јесте – потенцијал постаје „када се чвор развеже“, постајете слободни, па тако и дјеца.

Objavljen dramatičan snimak: Zemljotres prekinuo svadbeno veselje!

Objavljen dramatičan snimak: Zemljotres prekinuo svadbeno veselje!

Дакле, питање није толико када је најбоље вријеме за развод, већ како да прођете, кад год одлучите, што неповријеђени. Неке факторе не можете контролисати, јер су укључени други играчи. Али са одређеним елементима, имате директну реч. То значи остати дисциплинован, имати намеру и водити рачуна о себи. Ово је лако рећи, али је много теже применити. Они заиста нуде шансу да се на крају дође до среће.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.