Пољубац користан за све

Љубљење побољшава имунитет, сагоријева калорије, елиминише стрес

 • Извор: Ljepota&Zdravlje
 • 01.04.2024. 07:21

Осим што нас љубљење повезује с партнером, оно има и одређене здравствене користи па љубљењем можете побољшати имунитет, сагорјети калорије и ријешити се стреса.

Љубљење може побољшати имунитет за одбрану од цитомегаловируса који може узроковати сљепоћу код дјеце и друге дефекте при рођењу, стоји у истраживању које је објављено у часопису Медикал хипотесис.

Љубљењем можете сагорјети и од двије до шест калорија у минути. Није баш као трчање на траци, али уколико се љубите сат времена потрошићете калорија довољно да сагорите пола чаше вина или пола шаке бомбона.

Осим тога страствено љубљење добро је за орално здравље. Љубљењем дијелите добре микробе па уколико вам орални микробиоми нису разнолики и здрави, размјена с партнером који има здраве микробиоме помоћи ће вам побољшати орално здравље.

Када се љубите користите чак 30 мишића па уколико то радите често љубљењем можете утегнути мишиће лица.

Љубљење је одлично за опуштање будући да повећава ниво окситоцина и ендорфина, али и допамина помоћу којег се развија осјећај привржености према партнеру.

А осим што ће вас опустити, љубљење ће вас ријешити и стреса јер је повезано са смањењем нивоа хормона кортизола који се још назива и хормон стреса. Љубљење с партнером може повећати и ниво серотонина који доводи до осјећаја смирености и задовољства.

Љубљење смањује и болове узроковане главобољом, али и менструалне грчеве, а снизиће вам и крвни притисак.

Научници су открили и да љубљење умањује алергијске реакције. Наиме, они су посматрали пацијенте с двије врсте алергија: једне с кожном алергијом и једне с прољетном алергијом. Након љубљења пацијенти су имали блаже алергијске реакције и симптоме него прије љубљења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.