Statistika pokazuje

Metode kojim se parovi štite od neželjene trudnoće

  • Izvor: Agencije
  • 20.06.2022.19:00

Čak 60 odsto parova je bar jednom koristilo metodu naglog prekida snošaja, a 4,8 odsto žena je koristi kao glavni vid zaštite od trudnoće.

Dok neki vjeruju da je ovaj metod neefikasan i opasan, drugi smatraju da i  „nije tako loš“.

Kada su u pitanju metode kontracepcije, mnogi ljudi se oslanjaju na kondome i pilule. Ali ima i mnogo onih koji se oslanjaju samo na ovaj metod.

Prema novom istraživanju, ova metoda je mnogo češća među parovima nego što mislite. Naime, prema podacima dobijenim primjenom ženske aplikacije za plodnost - Glov, čak 18 odsto žena priznalo je da im je ova metoda primarni vid kontracepcije.

Drugim riječima, zauzela je treće mesto po popularnosti, poslije kondoma, koje koristi 32 odsto ispitanika, i pilule koju uzima njih 27 odsto. Tokom godina, metoda prekidanja snošaja prije ajakulacije je često privlačila pažnju javnosti.

Neki veruju da je neefikasna i opasna jer od muškarca zahtjeva mnogo samokontrole. Ali ima onih koji će reći da „nije tako loše“. Istraživanje Instituta Gutmaher u Njujorku pokazalo je da je ovaj metod jednako efikasan kao i upotreba kondoma.

Ali još uvek kruže priče o ženama koje su zatrudnele koristeći ga. Bez obzira na to koliko je efikasan ili ne, statistički podaci kojima Glow raspolaže pokazuju da je u svakom slučaju jedan od favorita među heteroseksualnim parovima. Imajući to na umu, Glow kaže da je ljudima potrebno više obrazovanja o ovoj metodi kako bi je koristili na najefikasniji i bezbjedniji mogući način.

Najlakši i najudobniji način

Čak 60 odsto parova, prema podacima Glow-a, bar jednom je koristilo ovaj metod, a 4,8 odsto žena ga koristi kao glavni vid zaštite od trudnoće. 88 odsto korisnika ove metode je u ozbiljnoj vezi ili u braku, zbog čega možemo zaključiti da je metoda najpopularnija među parovima koji su razvili dublje povjerenje.

Uz to, 39 odsto ga koristi jer im je najudobnije, dok 32 odsto obožavalaca ističe da im je ovo najlakši oblik kontracepcije, piše Mic. Zanimljivo je da se mnoge žene stide da priznaju prijateljima da se oslanjaju na ovaj metod jer djeluje kao nešto što tinejdžeri isprobavaju.

Ali ako bi neko priznao da koristi  ovaj metod sa svojim partnerom, svi ostali bi sa entuzijazmom priznali da i oni to rade. Iako ne štiti u potpunosti od trudnoće (a posebno je rizičan kada su u pitanju polno prenosive bolesti), ako se pravilno primjenjuje, može biti efikasan gotovo kao kondom, kaže Rejčel K. Džons sa Gutmaher instituta i napominje da uz savršenu upotrebu kondomi imaju dva procenta šanse da budu neefikasni, dok ovaj metod ima četiri procenta šanse. Kod uobičajene upotrebe kondoma neefikasnost je prijavljena u 17 odsto, a kod metode prekunutog snošaja u 18 odsto slučajeva, piše najžena.rs