Savjeti ljekara

Odnos tokom ciklusa - šta kaže ginekolog?

 • Izvor: Super žena
 • 08.12.2021.04:24

Kada su intimni odnosi i lična higijena u pitanju, većina žena se stidi da potraži stručno mišljenje vezano za njeno fizičko zdravlje. Redovni ginekološki pregledi, prema preporuci ljekara, od izuzetne su važnosti za zdravlje žene.

Od specijaliste ginekologije i akušerstva dr Marice Đuran za vas smo potražili mišljenje i korisne savjete u vezi sa temom intimnih odnosa tokom menstrualnog krvarenja.

Sa stanovišta polne higijene i ginekološke nauke, priča dr Đuran, intimni odnosi za vrijeme trajanja menstrualnog krvarenja nisu dozvoljeni.

"U mnogim popularnim časopisima glorifikuju se tzv. neobični odnosi opravdavajući ih prirodnošću svih mogućih izlučevina, ali se zanemaruje priroda žene, a u tom periodu je žena najranjivija u bukvalnom smislu te riječi", kaže ona za portal "Super žena".

Taj period od nekoliko dana, kada je predviđeno da menstrualna krv ide van tijela žene, priča ginekologinja, jasno je da nije predviđeno da ta krv ulazi kroz vaginalni otvor i za to postoje dva razloga.

Dr Marica Đuran ih detaljno analizira.

"Prvo, grlić je tada otvoreniji i mogućnost infekcije je veća, jer van menstruacije zatvoreni grlić i sluz čuvaju ženu od mikroba, a u menstruaciji je put prohodan. Sama menstrualna krv je dobra podloga za razvoj mikroorganizama. Drugo, jedna od hipoteza za nastanak endometrioze bazira se na vraćenoj krvi, tzv. regrugitacija krvi ka materici i jajovodima u predio male karlice, nije dokazana ,ali se sve više prihvata i ta mogućnost u oduvijek tajnovitom nastanku endometrioze", dodaje ona.

Na pitanje koje mnoge muči – da li žena može da zatrudni tokom menstruacije, ukoliko je stupila u nezaštićene seksualne odnose – ginekolog daje potvrdan odgovor.

"Ukoliko je ovulacija bila, recimo desetog dana, a odnos je imala sedmog dana kada je još krvarila, spermatozoid koji živi i do 72 sata može da 'sačeka' i oplodi tu jajnu ćeliju", ističe ona.

Na kraju, dr Marica Đuran zaključuje – postoje i drugi načini na koje se može ostvariti intimnost u toku menstrualnog kravrenja, ali sam klasičan akt se ne savjetuje.

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.