ATV

Кажу терапеути

Ово је кључни корак послије раскида

  • 29.11.2023. 19:40

Без било какве сумње, раскиди су веома компликоване ситуације у којима има јаких емоција, бијеса, суза. Ипак, колико год било тешко, ствари можемо да окренемо у своју корист тако што ћемо да радимо на себи и унутрашњој спознаји.

"Раскид је велики емоционални изазов, али може позитивно утицати на лични развој и раст. Након разлаза, препроучљиво је започети свјесно раздобље саморефлексије. То укључује да издвојите вријеме да сједнете и дубоко размислите о лекцијама наученим из везе, као и жељама и стварима о којима се не може преговарати у будућим односима", каже терапеут Кендра Капалбо.

Бивши остаје у прошлости, вријеме посветити себи и самоспознаји

У периоду послије везе, сасвим је очекивано да ћемо трошити вријеме на мане свог бившег. То је можда механизам за суочавање са болом и патњом које осјећамо у срцу. 

Упознајте прву жену у БИХ са трансплантираним срцем која је родила бебу

Упознајте прву жену у БИХ са трансплантираним срцем која је родила бебу

"Чак и ако окончана веза није била права, може да нас припреми за нову. Прихватање оваквог искуства води ка бољим будућим односима", појашњава Кендра, пише Метро.

Умјесто да трошимо вријеме на бившег партнера, можда је добра идеја да се посветимо свом животу. На тај начин, фокус ће бити на нама, а не на особи са којом нема будућности. Саморефлексија је процес у ком посматрамо мисли, осјећања, страсти и све остало што чини живот са дистанце. За њу је потребно вријеме и што је најбитније она се учи. У томе помажу психолози, али и добар сан, вјежбање и здрава исхрана, вођење дневника, као и медитације, објашњавају стручњаци. 

"Савршен раскид" подразумијева конструктивну комуникацију, која често није могућа

На мрежама се неријетко прича о "савршеном" раскиду, а неки инсистирају на томе да постоје "прави" и "погрешни" начини ријешавања сломљеног срца. Стручњаци наглашавају да овакве терорије често не пију воду, јер је раскид за сваку особу другачије искуство.

Чудна љубавна прича из БиХ: Слагао да има 1.300 евра пензију, ауто и кућу, да би је оженио!

Чудна љубавна прича из БиХ: Слагао да има 1.300 евра пензију, ауто и кућу, да би је оженио!

"Конструктивна комуникација, која долази из срца, је највриједнији поклон који можемо да понудимо једно другом током раскида", појашњава терапеут.

Идеалан раскид, према ријечима стручњака, укључивао би могућност да обје особе отворено и искрено разговарају о томе зашто нису успјеле да остану заједно, али су ипак на крају остварили пријатељски однос. Међутим, ово често није могуће.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: