ATV

Roditeljstvo

Četiri savjeta koje ne bi trebalo primjenjivati u vaspitanju

  • Извор: Агенције
  • 30.05.2022. 17:19

Vjerovatno se svakom mladom roditelju desilo da od svojih roditelja sluša savjete kako je najpametnije vaspitavati dijete.

Nekada to budu korisne stvari, koje su naučile bake i deke iz iskustva, a nekada i nešto što ne bi trebalo poslušati i primijeniti po svaku cijenu.

Psiholozi tvrde da postoji pet savjeta koji se prenose "sa koljena na koljeno", a koje ne bi trebalo koristiti u vaspitanju, prenijela je stranica BestLife.

1. "Svako dijete bi trebalo tretirati isto"

Iako se može činiti poštenim, tretiranje vaše djece na isti način nije baš najispravniji pristup. Prema riječima savjetnice za  mentalno zdravlje i specijaliste za prodične odnose Adine Mahali, bolje je tretirati djecu kao individualce i brinuti se o njima polazeći od tog načela.

Da, to može značiti da provodite više vremena sa jednim djetetom, dok drugom dajete više prostora.

"Nemojte se plašiti da gledate na svako dijete kao na posebno",  predlaže Mahali.

2. "Djeci dajte slatkiše, samo ako su do kraja pojela večeru"

Naravno, ne želite da vaše dijete živi od sladoleda, ali ako mu kažete da mora da pojede cijeli obrok kako bi dobilo slatkiš, to može vremenom da dovede do razvoja nezdravih navika u ishrani.

"I pored toga što je posao roditelja da odluči šta jeste za jelo, djetetu prepustite da izabere hoće li da jede i koliko", kaže Džen O'Rourk, edukatukatora za roditelje i djecu.

3. "Ako dijete ima napad bijesa, jednostavno ga ignorišite, proći će"

Djeca nisu vješta u regulisanju i kontroli emocija, a otuda i plač, vrištanje i ostale manifestacije ispada bijesa do kojih uglavnom dolazi kad su umorna, gladna ili uzrnemirena. Međutim, nije riječ o namjernoj manipulaciji.

"Dijete koje proživljava tantrum pati i ne kontroliriše svoja osjećanja i postupke", kaže O'Rourk.

Ona napominje da roditelji ne bi trebalo da ignorišu dijete koje se još nalazi u procesu razvoja logike i vještine zaključivanja.

4. "Stalno grljene, pokazivanje naklonosti i ljubavi mogu da razmaze dijete"

Želite da držate, grlite, milujete ili ljubite svoje dijete, ali stariji i iskusniji kažu da ćete tako da ga razmazite.

"Radite to što želite, jer tvrdnja da ga to može razmaziti je neutemeljena. Bebe su biološki dizajnirane za držanje, maženje i nošenje", smatra dr Samata Radford, prenosi portal "Ona".

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм