Pedijatar otkriva

Da li majke smiju da doje dok imaju temperaturu

  • Izvor: Index.hr
  • 16.10.2022.16:25

Poznato je da bebe putem majčinog mlijeka unose hranljive materije koje su im potrebne za zdrav i pravilan razvoj.

Takođe je poznato da majke u toku dojenja treba da obrate pažnju da ne konzumiraju alkohol, duvan i određene namirnice koje bi mogle da naškode bebi.

Međutim, iako ih ima dosta, jedna na najčešćih zabluda o dojenju jeste ona koja tvrdi da majka, kad ima povišenu temperaturu, ne bi smjela da doji bebu.

Stručnjaci objašnjavaju da, ako majka dobije povišenu temperaturu uzrokovanu virusom ili gripom, ne bi trebalo da prekida dojenje jer majčino tijelo prirodnim putem počinje da stvara antitijela koja se dojenjem prenose i bebi, tako da se dojenjem doslovno štiti i dijete.

Prema riječima stručnjaka, rijetko se desi da majka putem dojenja prenese bebi temperaturu. Zapravo, mnogo je veća mogućnost da će beba dobiti temperaturu boraveći uz zaraženu majku nego putem njenog mlijeka.

Kada majka počne da osjeća simptome, beba je ionako već neko vrijeme bila izložena pokretačima bolesti, zbog čega bi i sama mogla da se zarazi. Zato je dojenje, tvrde stručnjaci, zahvaljujući antitijelima najbolja zaštita za bebu.

"Majčino mlijeko sadrži antitijela koja pomažu u borbi protiv infekcije", kaže pedijatar Kler Mekarti za portal "Healthy Children", a prenosi "Index hr".

Kako kaže, antitijela su najviše prisutna u kolostrumu, odnosno prvom mlijeku koje izlazi iz dojki nakon rođenja bebe, ali i sve vrijeme dok majka nastavlja s dojenjem.

"Preko tih antitijela majka može da prenese određenu zaštitu od zaraznih bolesti koje je imala u prošlosti, ali i onih koje dobije tokom dojenja", objašnjava pedijatar.

Ipak, naglašava ona, ako je riječ o nekoj ozbiljnijoj zarazi ili temperatura ne prolazi ni nakon nekoliko dana, bilo bi najbolje da majka posjeti ljekara kako bi on utvrdio da li je potrebno sprovesti određenu terapiju.

Tagovi: