ATV

Korisno za roditelje

Kako uspješno vaspitati dijete?

 • 18.06.2021. 15:59

Želite da vaše dijete bude puno samopouzdanja? Svaki priručnik za roditelje reći će vam koliko je to bitno. Ali, da bi dijete bilo sretno, zdravo i uspješno to nije sve što mu treba...

Prihvatanje činjenice

- Ljudi razvijenog samopouzdanja nisu uspješniji od drugih, iako oni misle da jesu.

- Ono što se zaista računa je samosaosjećanje. To znači da ne morate cijelo vrijeme misliti da ste sjajni, samo trebate biti obazrivi prema svojim nedostacima.

- Psihologinja Heidi Grant Halvorson objasnila je šta je to samosaosjećanje:

- Spremnost da pogledate vlastite greške i nedostatke sa susretljivošću i razumijevanjem - to je prihvatanje činjenice da ste pogriješili jer ste samo čovjek. Kada imate samosaosjećanje u teškom trenutku, nećete biti oštri prema sebi, niti osjećati potrebu defenzivnog fokusiranja na svoje ostale iznimne kvalitete kako biste zaštitili svoj ego.

Hvalite radnju, a ne dijete

Kako naučiti djecu da budu suosjećajna sama prema sebi?

1. Slušanje - Djeca često vrlo dobro znaju šta čine loše, a na čemu trebaju poraditi. Kada im dozvolite da govore o tome šta su učinili, dobićete jasniju sliku o tome kako da im pomognete da budu saosjećajniji prema sebi dok rastu i uče.

2. Hvalite mudro - Hvalite radnju, a ne dijete. Umjesto da kažete kako si pametan, divite se učinjenom. To će dijete potaknuti da se nastaviti truditi bez stvaranja identiteta "pametnog djeteta", koje im može poslužiti kako bi se zaštitili i prestali preuzimati intelektualne rizike.

3. Vježbajte saosjećanje - Naravno, vi ste im najveći uzor. Ako dijete od vas osjeti saosjećanje, to je slika koju će preslikati na sebe. Ako vidi da ste saosjećajni prema sebi, rasti će vjerujući da je to način kako treba tretirati sebe.

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.