Roditelji i djeca

Od Japana do Italije: Ovo su roditeljske prakse iz cijelog svijeta

  • Izvor: Index.hr
  • 06.07.2022.14:34

Kad je riječ o roditeljstvu, ono se razlikuje od kulture do kulture. Neke stvari koje roditelji smatraju savršeno normalnima, mogu zbuniti majke i očeve u drugom dijelu svijeta. Razlika u perspektivama može biti tolika da ono što roditelji rade na jednom mjestu može biti smatrano neprihvatljivim na drugom.

Evo nekoliko različitih stilova roditeljstva iz svijeta.

Bali: Bebe ne smiju dodirivati tlo prva tri mjeseca života

Bebe na Baliju ne smiju dodirivati tlo dok ne navrše tri mjeseca. U balijskoj kulturi tlo se smatra nečistim, a ako ga dodiruje čisto i nevino dijete, to se smatra lošim znakom. Smatra se da je dijete u dobi od tri mjeseca spremno suočiti se s nečistoćom i prvi put stati na zemlji. Obitelj za ovu prigodu obično organizira posebnu ceremoniju.

Kenija: Djeca se ne gledaju u oči

Mi vjerujemo da gledanje u oči olakšava komunikaciju s djetetom i jača odnos, a kenijski narodi Kisii ili Gussii imaju potpuno drugačije stajalište.

Majke nose svoju djecu, ali ne reagiraju na njihov plač i ne gledaju ih u oči. Podrijetlo ovog običaja seže daleko u prošlost. Narod Kisii vjeruje da, kada s nekim uspostavljate kontakt očima, govorite mu "Ti si glavni", a to je poruka koju roditelji ne žele poslati svojoj djeci.

Japan: Dijete je pod nadzorom do četvrte godine

Novorođenčad u Japanu dobiva svu pažnju koju im roditelji mogu pružiti, ali to ne traje dugo. Kad dijete napuni četiri godine, može se samo voziti vlakom do škole, a roditelji mu daju razne povremene poslove, primjerice, šalju ga samog u trgovinu po namirnice.

Takođe, djeca u školama metu i čiste učionice i hodnike. Japanski roditelji smatraju da ih sve to uči samostalnosti i odgovornosti.

Njemačka: Vlada pomaže roditeljima

Roditeljstvo je skupo u cijelom svijetu, ali roditeljima u Njemačkoj pomaže vlada. Ako dijete s 18 godina ne počne raditi nego odluči studirati, mjesečna naknada može se isplaćivati do 21. ili čak 25. godine života djeteta.

Italija: Vino je za sve

Svi znamo koliko Talijani uživaju u dobro vinu, a istina je da ga mogu konzumirati čak i djeca (u razumnim količinama od par kapi). Talijani vjeruju da djeca koja su izložena vinu za večerom imaju manju vjerojatnost da će razviti štetne prakse pijenja u odrasloj dobi. Drugim riječima, vjeruju da tako odgajaju odgovorne konzumente.

Švedska: Svi su jednaki

Švedska je uzor jednakosti. Čak i roditelji i djeca imaju ista prava i jednako ih se tretira u ovoj europskoj zemlji. Djecu u Švedskoj potiče se da izraze mišljenje o bilo čemu te ih se poziva da sudjeluju u svim obiteljskim okupljanjima gdje imaju pravo reći svoje stajalište o određenoj temi.

Tagovi: