Roditeljstvo

Ove slavne dame su postale majke u 40-im godinama

  • Izvor: Agencije
  • 13.07.2022.22:22

Moglo bi se pomisliti da je novi trend zavladao među poznatim ličnostima - rađanje djece u ranim 20-im, kao Kajli Džener.

Tehnički, rađanje bebe sa 35 ili više godina medicinski se smatra "gerijatrijskom trudnoćom" iako postoje kritike ovakve terminologije.

Međutim, postoje brojne zvijezde koje su postale mame u dobi od 40 godina ili više.

Mnoge holivudske mame su otvoreno i ponosno govorile o vantjelesnoj oplodnji ili drugim tretmanima plodnosti koji su im pomogli da zatrudne, sa partnerom ili bez njega. Druge su išle putem surogat majčinstva ako nisu mogle same da iznesu trudnoću, bilo sa svojim jajnim ćelijama ili sa donorskim.

Ove netradicionalne metode začeća dokazuju da više ne postoji samo jedan put da postanete roditelj – ili jedan preporučeni uzrast u kome se to može učiniti. A danas, zbog zahtjevnih profesionalnih života, između ostalog, sve je više žena koje biraju put kasnog majčinstva. To dokazuje da žena u četrdesetim i pedesetim godinama i dalje može biti savršen roditelj jer osim majčinske ljubavi, može da ponudi i sve životno iskustvo i zrelost koju ima.

Ove mame su pravi primjeri za to.

1. Dženet Džekson

Pjevačica koja se udala za trećeg muža 2012. rodila je dječaka početkom 2017. u 50. godini. Svoju trudnoću je nazvala "blagoslovom". Objavljeno je da je njen porođaj protekao bez komplikacija.

Dženet je uradila ono što mnogi misle da je nemoguće - začela je na pragu pedesetih. U to vrijeme bila je udata za biznismena Visama Al Manu i zatrudnila je prirodnim putem. Nikada nije otkrila medijima da li je bila na bilo kakvom liječenju neplodnosti, ali koliko se može zaključiti, trudnoća je protekla glatko. Ipak, to nije spriječilo tabloide da donose zaključke i smišljaju teorije o njenoj trudnoći.

Ali sama Dženet se nikada nije bavila otkrivanjem istine ili negiranjem bilo kakvih navoda. Za nju je najveći Božji dar to što je uspjela da zatrudni u tim godinama i posve se posvetila odgajanju svog sina.

2. Madona

Pjevačica de drugi put porodila u 42. godini, na svijet je donijela dječaka po imenu Roko, 2000. godine.

Njena najstarija kćerka rođena je 1996. godine, kada je Madona imala 38 godina. Kasnije je Madona proširila svoju porodicu usvajanjem još četvoro djece.

3. Nikol Kidman

U dobi od 24 godine, Nikol Kidman je doživjela pobačaj dok je bila u braku sa Tomom Kruzom.

Nakon toga, tadašnji par se odlučio za usvajanje i postali su roditelji dječaka i djevojčice.

Međutim, 2008. godine glumica je u svojim 40-im dočekala svoju prvu biološku kćerku sa suprugom Kitom Urbanom.

Dok je pokušavala da zatrudni po drugi put, Kidman je ponovo imala problema sa začećem i potencijalnih problema sa zadržavanjem trudnoće. Ali zahvaljujući surogatu, Kidman i Urban su 28. decembra 2010. dobili još jednu kćerku.

4. Meril Strip

Oskarovka je 1991. rodila svoje četvrto dijete, kćerku Luizu, samo 10 dana prije nego što je napunila 42 godine. Ona je opisala svoj porodični život, rekavši:

"Majčinstvo, brak, to je umjeće balansiranja".

Čini se da Strip nikada nije javno pričala o svojoj trudnoći, tako da je nepoznato da li je imala problema sa začećem u 40-im godinama ili prije toga.

5. Selin Dion

Sa 42 godine, nakon višestrukih neuspjelih pokušaja vantjelesne oplodnje, Selin Dion je rodila dječake blizance, Edija i Nelsona.

Muzičarka koja je osvojila Gremi borila se šest godina da zatrudni, prije nego što je zatražila pomoć specijaliste za plodnost i konačno rodila svog najstarijeg sina Renea Čarlsa u svojim ranim 30-im.

Pokušavajući ponovo da zatrudni u svojim 40-im, Dion je rekla za "Dobro jutro, Ameriko" da nije spremna da odustane.

"To je neprocjenjivo. Pa, znate šta? Imala sam pobačaj. Pokušali smo VTO još tri puta. Nije uspjelo. Pokušavamo ponovo iz petog pokušaja", rekla je prije nego što je uspješno zatrudnila.

6. Hale Beri

Glumica sa holivudske A-liste dočekala je svoje prvo dijete Nahlu u 41. godini, a zatim je rodila svog mlađeg sina, kada je imala 47 godina.

U intervjuu sa Elen Dedženeres, Beri je otkrila da je njena druga trudnoća u kasnim 40-im (za koju je objasnila da je "gerijatrijska trudnoća"), bila potpuno iznenađenje.

"Bila sam, znate, u premenopauzi, tako da je ovo što se desilo bio ogroman šok", objasnila je u emisiji kod popularne voditeljke.

7. Naomi Kembel

Postoji široko rasprostranjena spekulacija da je Naomi koristila surogat, popularanu metodu među starijim slavnim majkama, zbog činjenice da nikada nije viđena sa trudničkim stomakom u mjesecima koji su prethodili porođaju.

Ona se nije mnogo obazirala na nagađanja, samo je rekla "ovo dijete je moje" i time stavila tačku na pitanja o tome.

Bilo kako bilo, ona je u svojim 50-im jako posvećena mama. Ona se trudi da kvalitetno vrijeme provede sa svojom kćerkom koja je nedavno i načinila prve korake, čemu je Naomi svjedočila i tom prilikom ih i ovjekovječila.

8. Salma Hajek

"Mislila sam da će mi trebati pomoć da zatrudnim, ali ipak to nije bio slučaj", rekla je Salma Hajek za WebMD nakon što je rodila kćerku Valentinu, kada je glumica imala 41 godinu.

U intervjuu iz 2009. godine, WebMD je izvjestio da je Salmina trudnoća bila zakomplikovana gestacijskim dijabetesom. Međutim, glumica je u više navrata izjavila kako je zadovoljna odlukom da kasnije postane mama jer osjeća da je trenutno najspremnija za tu ulogu., prenosi portal "Ona".

Tagovi: