Када је ријеч о здравој исхрани, многи се питају које месо је бољи избор – пилеће или говеђе.
Иако оба имају своје предности, нова анализа стручњака доноси изненађујуће закључке који би могли промијенити ваше навике у кухињи.
Пилеће месо – лагано и богато протеинима
Пилеће месо се често препоручује у дијетама јер садржи мање масти и калорија.
Богато је протеинима, лако се вари и идеално је за оне који желе да смање тјелесну тежину или воде рачуна о уносу масноћа. Бијело месо, посебно пилећи филе, има висок садржај протеина уз минималну количину засићених масти.
Говеђе месо – снажан извор гвожђа и витамина Б12
С друге стране, говеђе месо је богатије гвожђем, цинком и витамином Б12, који су кључни за енергију, имунитет и здравље крви.
Иако садржи више засићених масти, умјерен унос квалитетног говеђег меса може допринијети бољој нутритивној равнотежи, посебно код особа које имају мањак гвожђа.
Које је здравије? Зависи од ваших потреба
Стручњаци истичу да не постоји универзално „здравије“ месо – све зависи од ваших циљева и здравствених потреба.
Ако желите да смањите унос масти и калорија, пилеће месо је бољи избор. Ако вам је потребан додатак гвожђа и витамина Б12, говеђе месо може бити корисније.
Закључак који мијења перспективу
Најважније је бирати квалитетно месо, припремати га на здрав начин (кување, печење без додатних масноћа) и конзумирати умјерено. Комбинован унос обје врсте меса може донијети најбоље резултате за здравље, преноси Крстарица.