Војислав Перишић

Доктор разбија мит: Ма каква сода бикарбона, ово рјешава киселину у желуцу

  • 25.06.2025. 10:03

Гастроентеролог проф. др Војислав Перишић има јасне савјете када су у питању проблеми са желуцем и вишком киселине.

Он упозорава људе да не узимају соду бикарбону на своју руку, јер је то краткорочно рјешење које не отклања проблем дугорочно.

"Стари је трик, поједете па вам нешто не одговара, па узмете пилулу против киселине. Ако вам буде боље послије 45 минута, то је киселина. Каква сода бикарбона, човјече?! Она неутрализује киселину на пола сата, и готово је дејство, нема га. Морају се узимати лијекови који имају пролонгирани ефекат, сода бикарбона је принцип - држи воду док мајстори оду", објаснио је проф. др Војислав Перишић.

Језиве слике са мјеста несреће у којој су погинули мајка и дијете

Језиве слике са мјеста несреће у којој су погинули мајка и дијете

Тиха киселина и биљна помоћ

Доктор Перишић наглашава да постоје и "тихе киселине" - стања када не осјећате класичну горушицу, али имате осјећај муке. У таквим ситуацијама, препоручује специфичну чајну терапију-

"Тада је најбоље да пијете чај: прије доручка шољу чаја од кантариона (једино он садржи једињење које облаже слузокожу желуца), а послије доручка чај од нане. Добро би било да током дана попијете укупно око четири до пет шоља чаја од нане", савјетује доктор Перишић.

Зеленски се пресвукао

Зеленски се пресвукао

Исхрана за здрав желудац

Када је ријеч о исхрани, гастроентеролог Перишић изричито савјетује избјегавање киселе воде са мјехурићима, јер она "ће направити проблем". Умјесто тога, предлаже распоређивање оброка током дана и фокусирање на одређене намирнице.

"Пет малих оброка дневно, са мало масноћа. Једите лаке угљене хидрате, пире од кромпира и шаргарепе, направите пире од јабуке, па поједите банану. Барену пилетину исто једите, она је одлична мада нема масноће која ће нас 'обрадовати' када је сваримо", објашњава доктор.

Колико ће Сандра Африка зарадити од љетне турнеје

Колико ће Сандра Африка зарадити од љетне турнеје

Лук као "Божја намирница"

Поред наведених савјета, др Перишић посебно истиче лук као изузетно здраву намирницу.

"Лук је хранљив, има кверцетин, Божја је намирница. Моја покојна мајка га је секла на пола, па да поцрни на плотни, па га је тако убацивала у супу, знала је колико је то здраво", додао је проф. др Војислав Перишић, наглашавајући његову нутритивну вриједност, преноси Она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ало ало (Р) (12+)

    '' Серија: Ало ало (Р) (12+)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?