ATV

Korisni savjeti

Evo kako možete provjeriti da li ste pretjerali s količinom praška za pranje veša

  • Извор: Аваз
  • 08.04.2023. 14:54

Najmanje od svega, ma koliko to bilo paradoksalno, domaćice početnice griješe sa količinom praška za pranje veša, jer pažljivo prate uputstva na kutiji i izračunavaju količinu deterdženta u zavisnosti od broja prljavih stvari.

Buđ i bakterije

Ali vremenom, ovaj proces prelazi u režim autopilota i periodično ima previše deterdženta u mašini. Evo kako možete provjeriti da li ste pretjerali.

- Odjeća je tvrda i ljigava na dodir, kao sa filmom od sapuna. To se dešava zato što u mašini nema dovoljno vode za količinu praha koju ste sipali. Zbog toga se ostaci ne ispiru, već se talože na stvarima.

- U mašini se osjećao neprijatan miris, koji ostaje na odjeći. Naslage sapuna unutar bubnja i crijeva su možda dovele do buđi i bakterija.

Pojava svraba

- Počinjete da kišete i češete oči nakon što obučete opranu odjeću. Na koži se pojavljuje svrab. Ovo može biti alergijska reakcija tijela na prah koji je ostao na stvarima.

- Odjeća u boji postaje manje svijetla. Ovo može biti slučaj ako deterdžent za veš sadrži izbjeljivač. U propisanoj dozi ne utječe na boju, ali u višku može je isprati.