Alternativa

Evo koje namirnice će vas ujutro razbuditi bolje od kafe

  • Izvor: Ljepota&Zdravlje
  • 25.08.2022.10:15

Ako je kafa prva stvar za kojom posežete ujutru čim očite otvorite, možda je vrijeme da tu naviku promijenite i pokušate se razbuditi na neki drugi način.

Svim ovisnicima o kofeinu kafa je najvažniji napitak dana. Pijemo je zato što nam daje osjećaj razbuđenosti i poletnosti. Ali, taj osjećaj ne traje dugo, posebno ako koristite zaslađivače ili pijete neku od instant mješavina kafe. To će vas samo privremeno “podići”, ali ćete vrlo brzo ostati bez energije i ponovno biti jednako pospani kao kada ste ustali.

Predlažemo da umjesto kafe pokušate konzumirati neke druge namirnice koji su mnogo bolji razbuđivači.

Voda

Vrlo je važno tijelu osigurati dovoljno tekućine. Kada mozak nema dovoljno tekućine, radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano. Zato je najbolje, čim ustanete, popiti čašu vode. Jednak efekat ima i u poslijepodnevnim satima – kada već i zaboravimo na to da nismo popili dovoljno tekućine i jedva gledamo, najbolje je popiti čašu vode i tijelu osigurati potrebnu tekućinu.

Zobena kaša

Iako ju mnogi jedu za doručak, uz nju svejedno popiju i šoljicu kafe. Ali to zaista nije potrebno. S obzirom na to da zobena kaša ima nizak glikemijski indeks, osiguraće vam dovoljno energije i osjećaj sitosti za sljedećih nekoliko sati. Kada tijelo ima energije – nije umorno!

Zeleno lisnato povrće

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali zeleno lisnato povrće (poput špinata, peršuna, celera, blitve, kelja…) sadrži puno vitamina B koji pomaže pretvoriti hranu u energiju. Zašto dan ne biste započeli nekim lijepim zelenim smutijem umjesto kafom.

Čija sjemenke

Male, dobro poznate super sjemenke, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu ubrzati rad mozga te pomažu u borbi protiv umora. Takođe, zbog svoje velike mogućnosti apsorpcije tekućine, čija sjemenke ubrzavaju metabolizam i osiguravaju osjećaj budnosti. Kako ih je malo nezgodno jesti same, dodajte ih u zobenu kašu ili smuti i osigurajte duplu dozu razbuđivanja.

Jaja

Ne kaže se uzalud “Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”. Naime, proteini iz jajeta tijelu pružaju mnogo energije koju ćete imati tokom cijelog dana. Izbor pripreme jaja je velik, možete napraviti kajganu, omlet ili ih skuvati. Možete, na primjer, spojiti jaja i neko zeleno lisnato povrće u sjajan omlet i napraviti pravu energetsku bombu, piše Ljepota&Zdravlje.

Tagovi: