Савјети злата вриједни

Како да спасите зимницу која је почела да се квари

  • Извор: Стил Курир
  • 13.11.2023. 17:49

На нашим просторима одавно постоји традиција припремања зимнице - кисељења воћа и поврћа како би током дуге и хладне зиме увијек имали шта да једемо и како бисмо успјели да у ферментисаном облику сачувамо здраво сезонско поврће.

Припрема зимнице има своје обавезне кораке - одабир одређених посуда у којима се зимница складишти, њихова као беспријекорна чистоћа или стерилизација, како би се спријечио продор бактерија и кварење туршије.

Ипак, и поред свих мјера превенције, дешава се да зимница ко зна из којег разлога почне да се квари. Тада нам остаје само једно - да засучемо рукаве и направимо нови пресолац.

Прије свега, зимницу треба добро опрати.

Када је у питању купус, вади се једна по једна главица, добро се опере, па се сложи у чисто буре и опет налива водом. Не треба поново солити ако сте стављали со у удубљен коријен.

Поврће у теглама такође треба оциједити и добро опрати, па наливати новим пресолцем.


Стари рецепт за праву традиционалну сарму

Стари рецепт за праву традиционалну сарму

Пресолац је најбоље правити од сирћета и соли. На литар воде ставља се 50 грама соли и 350 милилитара винског сирћета.

Када су у питању паприке, додаје се и шећер, и то 100 грама на литар воде. На крају се обавезно дода и један винобран, било која зимница да је у питању.

Тегле треба затварати двоструким целофаном, најбоље наквашеним алкохолом, а прије коришћења поклопце обавезни треба искувати, као и тегле, прије него што се у њих сипа зимница.

Још један од разлога зашто се зимница квари могу бити неадекватни услови у просторији за чување. Зимницу треба чувати у сувој, провјетраној и прохладној просторији, али не смије бити ни превише хладно - просторија у којој вода може да се смрзне, није добар избор.

Остава са зимницом не треба да има прозоре, или их треба покрити тако да унутра буде мрачно. Провјетравати просторију једном недјељно, најбоље око поднева.

Оно што мало ко зна јесте да буре са киселим купусом не треба држати у истој просторији са осталом зимницом, јер се тако брже квари.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!