Рецепт

Како Руси киселе купус

  • Извор: Крстарица
  • 30.09.2024. 11:23

Кисељење купуса је стара традиција која се у многим културама практикује како би се сачувале хранљиве материје током зимских мјесеци.

Руски начин кисељења купуса је посебно укусан и обогаћен додатним састојцима попут шаргарепе, ротквице и сенфа, што му даје посебан шмек. 

Овај рецепт је једноставан и савршен за сваку трпезу!

Састојци:

1 главица купуса (око 2-3 кг)

2-3 шаргарепе

1-2 ротквице (по жељи, за пикантност)

2-3 кашике млевеног сенфа

100-150 г соли (по укусу)

Вода (око 2-3 литра)

Зачини по избору: ловоров лист, црни бибер у зрну, паприка у праху

Припрема:

1. Припрема купуса: Прво оперите купус, затим га исијеците на четвртине и уклоните тврди дио стабљике. Исијеците га на танке трачице.

2. Припрема поврћа: Ољуштите шаргарепу и ротквицу, а затим их нарендајте или исијеците на танке колутове.

3. Мијешање састојака: У великој посуди, помијешајте исјецкани купус, шаргарепу и ротквицу. Додајте со и добро промијешајте рукама, како би купус пустио своју течност.

4. Додавање сенфа: У смјесу поврћа додајте мљевени сенф и зачине по жељи. Сенф ће додати благу пикантност и додатну арому.

5. Паковање у тегле: Смјесу чврсто пуните у чисте тегле или посуде. Добро притисните поврће да испуни простор и да не остане ваздуха.

6. Припрема саламуре: У лонцу загријте воду и додајте још соли (око 1 кашика по литру воде). Када се со потпуно отопи, прелијте саламуру преко поврћа, тако да све буде потпуно потопљено.

7. Ферментација: Покријте тегле газом или поклопцем, али не чврсто, како би могла да излази пара. Оставите на собној температури 3-7 дана, зависно од топле температуре у простору.

8. Чување: Када купус постане кисео по вашем укусу, премјестите тегле у фрижидер или хладну просторију.

Послуживање

Кисели купус на руски начин одличан је као прилог месним јелима, у салатама или као дио сендвича. Додатак шаргарепе и ротквице даје му освјежавајућу ноту, док сенф доноси посебну пикантност. Овај домаћи кисели купус не само да је укусан, већ је и богат витаминима и пробиотицима, што га чини савршеним избором за зиму!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Аутошоп магазин (Р)

    '' Аутошоп магазин (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    'Серија: Ко те шиша (12+) (Р)