Омиљена љетна посластица

Многе домаћице гријеше: Ево колико треба кувати кукуруз

  • Извор: Крстарица
  • 28.07.2025. 12:33

Кукуруз је омиљена љетна посластица, али многи не знају колико тачно треба да се кува да би задржао своју сочност и слаткоћу. Искусне домаћице дијеле провјерене савјете за савршено припремљен кукуруз.

Колико дуго кувати кукуруз шећерац

Кукуруз шећерац, ако је свјеж и правилно убран, кува се око 25 минута од тренутка када вода прокључа. Важно је да се не прекува јер зрна могу постати гумаста. Прије кувања, препоручује се да се дио љуске стави на дно лонца и између редова кукуруза - то даје посебан мирис и укус.

Кување младог кукуруза

Млади кукуруз има мекша зрна и више шећера, па се кува краће - од 10 до 15 минута у кипућој сланој води. Ако се користи експрес-лонац, вријеме кувања се скраћује на свега 1-2 минута.

Експрес-лонац као савезник

За оне који немају времена, експрес-лонац је идеално рјешење. Кукуруз се кува под притиском 2-3 минута, уз додатак 250 мл воде и металног сталка или корпе. Након кувања, препоручује се да се кукуруз послужи док је још врућ.

Трикови за додатни укус

Не бацајте љуске - оне могу побољшати арому. Посолите воду добро прије кувања и оставите кукуруз да одстоји у води након кувања како би задржао сочност.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: