ATV

Tretiranje kose

Navike koje uništavaju kosu

 • Izvor: Ona
 • 17.04.2023. 09:17

Bujna, zdrava kosa nije samo rezultat dobre genetike, već i adekvatne njege. Nažalost, mnogi ne znaju kako da pravilno tretiraju kosu, pa im se događa da ona počne previše da se masti, lomi ili opada.

Frizerka koja je na društvenoj mreži “TikTok” poznata kao @thehairgirlnz podijelila je pet savjeta i trikova za zdravu, lijepu i njegovanu kosu i otkrila šta nikad ne bi radila sa kosom, a što je primijetila da njene klijentkinje upražnjavaju.

1. Punđa ili rep - jednom mjesečno

Skupljanje kose u rep je navika koju praktikuje većina djevojaka, posebno kad nemaju vremena da operu kosu ili da naprave frizuru. S druge strane, mnoge pribjegavaju drugom rješenju - punđi koja uvijek djeluje elegantno i ženstveno.

Obje frizure mogu da budu pogubne za kosu ako ih pravite češće od jednom mjesečno, tvrdi frizerka.

Ona objašnjava i razloge:

“Skupljanje kose u rep i pravljenje elegantne punđe zahtijevaju da kosu malo češće i energičnije povučete, a to može vremenom da izazove alopeciju i ekstremno lomljenje vlasi”.

2. Obavezna upotreba sredstava za zaštitu od toplote

Korišćenje pegle za kosu ili okruglog stajlera za pravljenje lokni najbrži je način za dobijanje željene frizure. Ali, prije nego što odlučite da napravite frizuru pomoću ovih aparata, neophodno je da na kosu nanesete sredstvo za zaštitu od toplote.

“Svi znamo kako izgleda spržena koža, a zamislite šta visoke temperature rade našoj kosi kad ne stavimo termičku zaštitu”, navodi frizerka.

3. Pazite na temperaturu

Već pomenuti pegla i stajler za pravljenje lokni mogu da naprave magiju od kose poslije samo desetak minuta korišćenja.

Ali, temperatura kojoj izlažete kosu nikada ne bi smjela da bude viša od 200 stepeni; u suprotnom, kosa će biti nepovratno uništena, tvrdi frizerka.

4. Dva šamponiranja nedjeljno

Tokom zimskih i proljećnih mjeseci mnogi samo jednom nedjeljno operu kosu, a to je, smatra frizerka, velika greška.

Kosu bi trebalo tretirati šamponom barem dva puta sedmično. Samo tako ćete ukloniti masnoće koje se talože na vlasima.

5. Zaboravite na tanke gumice za kosu

Čini se da ne postoji djevojčica na svijetu koja makar u djetinjstvu nije svakodnevno koristila gumicu za kosu. I to je, smatra frizerka, velika greška.

“Tanke gumice za kosu više oštećuju vlasi od debljih i svakako više nego šnale pomoću kojih takođe možete da pokupite kosu i napravite interesantnu frizuru”, poručuje frizerka.

Pratite nas i putem Vibera!

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.