Tretiranje kose

Navike koje uništavaju kosu

 • Извор: Она
 • 17.04.2023. 09:17

Bujna, zdrava kosa nije samo rezultat dobre genetike, već i adekvatne njege. Nažalost, mnogi ne znaju kako da pravilno tretiraju kosu, pa im se događa da ona počne previše da se masti, lomi ili opada.

Frizerka koja je na društvenoj mreži “TikTok” poznata kao @thehairgirlnz podijelila je pet savjeta i trikova za zdravu, lijepu i njegovanu kosu i otkrila šta nikad ne bi radila sa kosom, a što je primijetila da njene klijentkinje upražnjavaju.

1. Punđa ili rep - jednom mjesečno

Skupljanje kose u rep je navika koju praktikuje većina djevojaka, posebno kad nemaju vremena da operu kosu ili da naprave frizuru. S druge strane, mnoge pribjegavaju drugom rješenju - punđi koja uvijek djeluje elegantno i ženstveno.

Obje frizure mogu da budu pogubne za kosu ako ih pravite češće od jednom mjesečno, tvrdi frizerka.

Ona objašnjava i razloge:

“Skupljanje kose u rep i pravljenje elegantne punđe zahtijevaju da kosu malo češće i energičnije povučete, a to može vremenom da izazove alopeciju i ekstremno lomljenje vlasi”.

2. Obavezna upotreba sredstava za zaštitu od toplote

Korišćenje pegle za kosu ili okruglog stajlera za pravljenje lokni najbrži je način za dobijanje željene frizure. Ali, prije nego što odlučite da napravite frizuru pomoću ovih aparata, neophodno je da na kosu nanesete sredstvo za zaštitu od toplote.

“Svi znamo kako izgleda spržena koža, a zamislite šta visoke temperature rade našoj kosi kad ne stavimo termičku zaštitu”, navodi frizerka.

3. Pazite na temperaturu

Već pomenuti pegla i stajler za pravljenje lokni mogu da naprave magiju od kose poslije samo desetak minuta korišćenja.

Ali, temperatura kojoj izlažete kosu nikada ne bi smjela da bude viša od 200 stepeni; u suprotnom, kosa će biti nepovratno uništena, tvrdi frizerka.

4. Dva šamponiranja nedjeljno

Tokom zimskih i proljećnih mjeseci mnogi samo jednom nedjeljno operu kosu, a to je, smatra frizerka, velika greška.

Kosu bi trebalo tretirati šamponom barem dva puta sedmično. Samo tako ćete ukloniti masnoće koje se talože na vlasima.

5. Zaboravite na tanke gumice za kosu

Čini se da ne postoji djevojčica na svijetu koja makar u djetinjstvu nije svakodnevno koristila gumicu za kosu. I to je, smatra frizerka, velika greška.

“Tanke gumice za kosu više oštećuju vlasi od debljih i svakako više nego šnale pomoću kojih takođe možete da pokupite kosu i napravite interesantnu frizuru”, poručuje frizerka.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.